Certificatele provizorii pot fi înlocuite cu carduri europene de sănătate

123

Asiguraţii care au primit certificate provizorii în locul cardurilor europene de asigurări de sănătate pot solicita caselor de asigurări de sănătate înlocuirea acestora cu cardurile europene de asigurări de sănătate. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj amintesc faptul că certificatele au aceeaşi valabilitate şi acoperă aceleaşi servicii ca şi cardurile.

Gorjenii care au primit certificate provizorii în locul cardurilor europene de asigurări de sănătate se pot adresa reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj pentru a solicita înlocuirea certificatelor cu carduri europene de sănătate. Pentru înlocuire, persoanele interesate vor adresa o solicitare casei de asigurări de sănătate, menţionând adresa la care urmează să fie trimis cardul. Perioada de valabilitate a cardului livrat va fi aceeaşi cu cea a certificatului pe care îl înlocuieşte. Asiguraţii români posesorii ai cardului european de asigurări de sănătate pot beneficia, în baza acestuia, de asistenţa medicală necesară pe perioada şederii temporare pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. „Există posibilitatea înlocuirii certificatelor provizorii cu cardurile europene de sănătate, însă vreau să precizez că ambele acoperă aceleaşi servicii şi au aceeaşi valabilitate”, a confirmat Daniel Şurlea, directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Cardul european se eliberează gratuit
Asiguraţii să ştie că eliberarea cardului european este gratuită, făcându-se la cererea persoanei asigurate. Acesta poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE.
Pentru a obţine acest document, persoanele asigurate trebuie să facă o solicitare în acest sens către Casa de Asigurări Sociale de Sănătate de care aparţin. Cardurile au o valabilitate de 6 luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de imediata necesitate.
Cardul european nu acoperă situaţia în care o persoana pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here