Cereri pentru votul cu urna mobilă

419

237393-alegeri-votCererile pentru utilizarea urnelor mobile la alegerile din 10 iunie se pot depune la birourile electorale ale secţiilor de votare de la întreg nivelul judeţului nostru până duminică inclusiv.

Conform legislaţiei în vigoare, pentru alegătorii netransportabili din cauze de boală ori invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora sau a conducătorului instituţiei sanitare ori de ocrotire socială în care cei în cauză sunt internaţi, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării, respectiv ştampila cu menţiunea „votat” şi buletine de vot, la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua procesul de votare. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de preşedintele biroului electoral de pe copia listei electorale permanente sau a listei suplimentare existente la secţia respectivă. Lista se semnează de către preşedinte şi se ştampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secţie. Prin intermediul urnei mobile pot vota numai persoanele care domiciliază în raza circumscripţiei electorale respective şi numai dacă se asigură secretul votului.

Liber la buletine

Miile de târgujieni care au actele de identitate expirate sunt aşteptaţi în aceste zile, chiar şi până duminică în ziua votării, să se prezinte la sediul Direcţiei Comunitare Locale de Evidenţa Persoanelor Târgu-Jiu pentru a intra în legalitate şi a-şi putea exercita dreptul la vot fără a întâmpina probleme. Potrivit lui Laurenţiu Dan, directorul Evidenţei Persoanelor Târgu-Jiu, astăzi, programul de lucru al instituţiei este de la orele 08:00 şi până la orele 18:00, iar sâmbătă uşile unităţii vor fi deschise până la orele 16:00, în timp ce duminică, în ziua alegerilor se va lucra în intervalul orar 08:00 – 21:00. Reprezentantul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu a mai spus că târgujienii dar şi cetăţenii din cele 11 comune arondate Direcţiei sunt rugaţi să-şi verifice valabilitatea actelor de identitate pentru a nu fi puşi în imposibilitatea de a-şi exercita drepturile electorale prevăzute de articolul 35 din Constituţia României. De asemenea, inclusiv în ziua de 10 iunie, ziua alegerilor, se vor primi cereri de solicitare pentru eliberarea de acte de identitate, solicitările fiind soluţionate prin eliberarea de cărţi de identitate provizorii. Conform OUG 97/2005, actele de identitate valabile pentru data scrutinului sunt buletinul de identitate de tip vechi, cartea de identitate şi cartea de identitate provizorie. Acestea sunt documentele pe baza cărora cetăţenii îşi vor putea exprima dreptul la vot. La ora actuală, la sediul acestei instituţii, media solicitărilor zilnice de eliberare a actelor de identitate se situează între 90 şi 120, în timp ce într-o perioadă normală, când nu este perioadă electorală, media zilnică era de maxim 80 de solicitări.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here