Cerealele păioase, recoltate de pe 15.424 de hectare din Gorj

407

recoltare cerealeCulturile agricole din Gorj sunt puţin întârziate datorită vremii nefavorabile. În ciuda acestui fapt, în perioada imediat următoare va fi pornită campania de recoltare a cerealelor păioase.

Potrivit lui Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, executarea arăturilor necesare înfiinţării culturilor de primăvară s-a înfiinţat în proporţie de 92%, adică 71.650 de hectare din totalul de 77.872 hectare prognozate. “Tot în această perioadă a fost urmărită starea de vegetaţie la culturile de toamnă. În acest sens, cu grâu sunt însămânţate 9.919 hectare şi 705 hectare cu orz, toate acestea fiind răsărite”, a precizat Popescu.

Fertilizarea, doar 75%

De asemenea, potrivit reprezentanţilor DADR Gorj, fertilizarea fazială a culturilor de cereale păioase, s-a realizat în proporţie de 75%, iar una dintre cauzele nerealizării în totalitate a operaţiunii a fost preţul ridicat al îngrăşămintelor chimice. “La capitolul erbicidării ale culturilor, realizările sunt tot nesatisfăcătoare deoarece am avut un număr redus de tractoare şi maşini agricole, iar perioada de însămânţare s-a suprapus cu perioada optimă de erbicidare. De altfel, tempraturile scăzute au cauzat deja o dezvoltare necorespunzătoare a plantelor în culturile de păioase”, a declarat directorul DADR Gorj.

828 de remorci la recoltat

Pentru campania de recoltare a cerealelor păioase, Gorjul are o suprafaţă de 705 hectare cu orz a căror producţie estimată este de 2.850 kilograme pe hectar, 9.919 hectare cu grâu cu o producţie estimată de 2.094 kilograme pe hectar, 50 hectare cu secară, 2.899 hectare cu ovăz, şi 1.851 de hectare cu triticale a căror producţie estimată de specialişti este de 2.700 kilograme pe hectar.La nivelul judeţului Gorj, pentru această campanie de recoltare a cerealelor păioase, din datele transmise de la nivelul localităţilor, DADR Gorj are 374 de combine şi un număr de 828 de remorci pentru transportul recoltelor din câmp.

Prelevări de probe

Conform lui Ion Popescu, directorul DADR, din punct de vedere fitosanitar s-au efectuat controlate la şapte agenţi economici autorizaţi pentru comercializarea materialului săditor pomicol, precum şi la trei pepiniere silvice. S-au înregistrat şi autorizat patru producători de legume pentru comercializarea de material săditor şi au fost efectuate 19 controale la agenţii economici care comercializează produse de protecţie a plantelor. De asemenea, în ultima perioadă s-au prelevat 17 probe de sol pentru nematozi în vederea înfiinţării de culturi de cartof, 16 probe din sere şi solarii. Totodată, s-au prelevat şi 22 de probe din produse vegetale pentru analize de laborator conform „Programului naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide din plante şi produse vegetale”.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here