Cercetaţi de procurori pentru “munca la negru”

142

La Motru şi Rânca inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au depistat în săptămâna 15 – 19 octombrie, în urma controalelor efectuate, mai mulţi angajatori care utilizau “munca la negru”. Ca urmare a controalelor, inspectorii ITM Gorj au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale.

“Suntem în probe” sau “am venit de puţin timp”, asta aud inspectorii de fiecare dată când identifică persoane “la negru”. Iar în ultima perioadă aceste cazuri de persoane care muncesc fără forme legale de angajare sunt din ce în ce mai dese. “Au fost depistaţi 3 angajatori care utilizau munca <<la negru>> având trei persoane fără forme legale de angajare. Au fost aplicate 2 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 20.000 lei. Unul dintre angajatorii depistaţi cu persoane fără forme legale de angajare are sediu expirat, iar persoana care a completat fişa de identificare a trecut datele de identificare eronate, motiv pentru care documentele au fost trimise spre cercetare la Parchet”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj. Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane “la negru” desfăşurau activitate în următoarele domenii: construcţii şi comerţ (Motru ), respectiv pensiune turistică ( Rânca). Au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale la 8 angajatori, din care 3 sunt amenzi în valoare totală de 21.500 lei.

43 de sancţiuni aplicate
Reprezentanţii Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Gorj au desfăşurat 28 controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în care au fost aplicate 43 sancţiuni în valoare de 12.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, nesemnalizarea riscurilor, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here