Cercetări penale pentru 15 patroni gorjeni

127

finante 2 (1)Ultima săptămână a lunii septembrie a fost una bogată în acte de sesizare penală întocmite de comisarii Gărzii Financiare Gorj. Aceştia au întreprins acţiuni de control la 43 de agenţi economici din judeţ, 18 dintre aceştia fiind sancţionaţi cu amenzi în valoare de 38.500 de lei şi confiscări de bunuri şi sume de 11.909 lei.

În urma zecilor de controale efectuate, reprezentanţii Gărzii Financiare Gorj au întocmit 15 acte de sesizare penală pentru infracţiuni de înregistrare a unor cheltuieli fictive, nedeclararea activităţilor şi a veniturilor obţinute, fals şi uz de fals, prejudiciul fiind estimat la suma de 451.207 lei. Un astfel de caz este cel al unei firme din Târgu-Jiu care a emis în luna iulie a acestui an o factură fiscală în valoare de 490.606 lei către o societate comercială din judeţul Iaşi pentru vânzarea unor piese folosite în industria prelucrătoare. Respectiva factură nu a fost înregistrată în evidenţele contabile ale firmei, iar veniturile obţinute n-au fost declarate organelor fiscale. Actul de control a fost transmis sub formă de sesizare penală organelor de cercetare, prejudiciul fiind estimat la suma de 158.260 lei.

Facturi emise de firme fantomă

De asemenea, comisarii Gărzii Financiare Gorj au identificat la şapte societăţi comerciale facturi fiscale emise de societăţi cu comportament de „firme fantomă”, care nu funcţionează la sediile sociale declarate, nu au depus la organele fiscale declaraţii şi deconturi pentru activitatea desfăşurată, şi nici nu şi-au declarat veniturile obţinute. Pentru toate cele şapte firme, oamenii legii au întocmit dosare penale, prejudiciul total produs bugetului de stat depăşind suma de 230.000 de lei. În cadrul acţiunilor de control inopinate desfăşurate pe raza judeţului pentru identificarea mărfurilor care circulă fără documente de însoţire sau sunt comercializate fără documente legale de provenienţă, comisarii gorjeni ai Gărzii Financiare au identificat o firmă care desfăşura activităţi de prestări servicii în construcţii care nu a putut prezenta documente de provenienţă pentru toate materialele. „Firma în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 6.000 de lei şi asupra acesteia s-a dispus confiscarea contravalorii mărfurilor respective în sumă de peste 7.000 de lei. În cadrul aceluiaşi gen de acţiuni, o firmă din Târgu-Jiu a comercializat în cursul lunii trecute mărfuri în valoare de 3.275 lei pentru care nu a putut prezenta documente de provenienţă şi intrare în gestiune. În acest caz, am aplicat o amendă de 6.000 de lei şi s-a confiscat şi contravaloarea mărfurilor”, a declarat Ion Pupăzan, comisarul-şef al Gărzii Financiare Gorj.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here