Cer un spor de 10% pentru angajații CEO

2604

Federaţia Naţională Mine Energie, semnatară a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Complexului Energetic Oltenia, solicită acordarea unui spor de mobilitate de 10% pentru angajații companiei.

Administrația CEO a propus ca locul de muncă să fie definit pe bazin minier, având astfel posibilitatea să redistribuie personalul de la o carieră la alta. „În ceea ce privește solicitarea administrației CE Oltenia de a redefini locul de muncă (modificarea actului adițional la CIM), în vederea eficientizării activității societății, Federaţia Naţională Mine Energie propune administrației ca, simultan cu modificarea locului de muncă, să fie acordat un spor de mobilitate în cuantum de 10% din salariul de bază”, susține Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME.
„Prin clauza de mobilitate, în contractul individual de muncă, părțile stabilesc ca, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz, salariatul beneficiază de prestaţii suplimentare în bani sau în natură. Cuantumul prestaţiilor suplimentare în bani sau modalităţile prestaţiilor suplimentare în natură sunt specificate în contractul individual de muncă”, a mai anunțat Pîrvulescu.
Luna trecută, la CEO au avut loc negocieri administrație-sindicate în vederea încheierii unui act adițional la contractul colectiv de muncă, cu privire la acordarea unui adaos salarial de 70 de lei brut. În spațiul public s-a vorbit deja despre faptul că federația condusă de Dumitru Pîrvulescu refuză semnarea acestui „adițional”.
Liderul FNME a explicat că nu va semna un contract cu drepturi salariale sub cele prevăzute în legislație. „Nu e vorba de redistribuirea personalului în cariere. Nu sunt de acord de a semna ceva care este sub nivelul dat de lege. S-au găsit să vină cu gogorița asta de modificare a definiției locului de muncă în tandem cu acordarea acestei sume de bani. Niciodată nu s-a spus că împărțim banii condiționați de această modificare esențială în contractul individual de muncă al angajaților”, spune Pîrvulescu.
„FNME cere respectarea art. 212 din CCM „în termen de 15 zile de la încetarea stării de urgenţă, părţile convin să negocieze un act adiţional la CCM prin care vor fi reglementate aspecte privind salarizarea, anexe la contract etc.”. În procesul-verbal al ședinței Comisiei de negociere a CCM 2020-2022, atât membri administrației, cât și ai sindicatelor, au stabilit unele aspecte legate de distribuirea sumei de 70 de lei brut/salariat, rămasă neconsumată la data 1.04.2020 și introducerea unor sporuri în salariul de bază și eliminarea discriminărilor (ex. zile concediu de odihnă suplimentare)”, a precizat FNME.

Anunțul CEO
În schimb, CE Oltenia anunță că propunerile cu privire la locul de muncă sunt determinate de cadrul economic și evoluția capacităților miniere, existând posibilitatea restrângerii unor activități din cauza epuizării rezervelor.
„Din cauza restrângerii de activitate, este necesară stabilirea unui cadru juridic privind protecția salariaților și păstrarea drepturilor salariale prin redistribuirea acestora în cadrul aceluiași bazin minier, inclusiv asigurarea transportului la/și de la locul de muncă. Directoratul CEO și-a exprimat și își exprimă în continuare susținerea dialogului pentru soluționarea eventualelor divergențe apărute”, anunță Complexul Energetic Oltenia.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here