CEO va exporta energia produsă în parteneriat cu chinezii

133

Vestea că un nou grup energetic de 600 MW va fi construit la Rovinari în parteneriat cu compania chineză de stat i-a pus pe gânduri pe cei care cred că viitoarea producţie va deveni un concurent pentru cea produsă pe grupurile energetice actuale.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a ţinut să liniştească ieri spiritele, precizând într-o conferinţă de presă pe care a ţinut-o la Bucureşti cu ministrul energiei, Constantin Niţă, că producţia ce va fi realizată în noul grup energetic nu va fi consumată în România, ci va fi exportată spre Turcia şi Austria. Exportarea producţiei este şi o prevedere din memorandumul pe care partea română l-a încheiat cu investitorii chinezi, compania de stat din China urmând să vină la Rovinari cu un miliard de dolari pentru a construi noul grup energetic. Costul de producţie va fi de de 45 MWh, comparabil cu cel al CE Oltenia, Complexul Energetic urmând să nu fie concurat de investiţia făcută de chinezi tocmai prin faptul că producţia acestora va fi exportată.
Precizările făcute de Ciurel în prezenţa ministrului energiei vin şi pe fondul susţinerii pe care actualul manager privat o are de la Constantin Niţă. Desemnat manager privat la CEO prin votul Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, după o selecţie făcută de o firmă străină, care a avut de ales din 200 de dosare, Ciurel a primit critici de la reprezentanţii Fondului Proprietatea, fond care are acţiuni în cadrul CEO şi care consideră că procedurile de desemnare a managerului privat nu au fost dintre cele mai transparente. Ministrul Constantin Niţă a reacţionat ieri şi i-a luat apărarea şefului CEO, asigurându-l că procesul de nominalizare a sa ca manager privat este ireversibil. „Fondul Proprietatea poate să critice ce o vrea și cât o vrea. Atâta vreme cât a existat un contract valabil făcut cu o firmă străină. atâta vreme cât acea firmă străină a selecționat directorii, sau lista scurtă de pe care Consiliul de Supraveghere trebuia să aleagă pe cineva, lucrurile au fost legale. Nu are ce să reproșeze”, a declarat ministrul energiei, Constantin Niță.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here