CEO, sub presiunile sindicaliştilor din Mehedinţi

345

Livrările de cărbune către Termocentrala Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) vor fi reluate începând de astăzi, asta după ce, la finalul săptămânii trecute, conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost acuzată că a limitat discreţionar extracţiile de cărbune din Cariera Husnicioara. Minerii carierei în cauză ameninţau joi că vor declanşa un conflict de muncă pe durată nedeterminată dacă CEO nu dispune reluarea livrărilor de cărbune spre RAAN.

Liderul de sindicat Rafael Norocel Ciorăscu a declarat încă de joi, că cei aproape 1.000 de mineri din Mehedinţi “sunt nemulţumiţi pentru faptul că s-au sistat livrările de cărbune” şi că în curând vor fi puşi în situaţia de a înceta activitatea de extracţie din cauză că “CEO promovează o politică discreţionară, favorizând doar exploatarea din Roşiuţa”. “Nu putem fi de acord ca noi, aflaţi la doar şase kilometri de termocentrală să lucrăm pe stoc, în timp ce din Gorj, de la aproape 100 kilometri, să fie adus cărbune inferior calitativ celui de la Husnicioara”, a precizat Ciorăscu. Potrivit sursei citate, “motivaţiile conducerii CEO că trebuie să scape de haldele de cărbune de la Roşiuţa nu sunt în măsură să nu alarmeze minerii mehedinţeni care sunt ameninţaţi cu şomajul”. ,,Suntem în impas. Cerem sprijinul Guvernului să intervină pentru a nu accepta distrugerea mineritului din judeţul Mehedinţi.Vom face demersurile necesare pentru a nu opri exploatarea cărbunelui în cariera Husnicioara”, a mai spus Ciorăscu.

DSC_0561Vineri, împăcare cu CEO
Liderul de sindicat a revenit la sentimente mai bune însă chiar a doua zi. Asta după ce conducerea Complexului Energetic Oltenia, în urma presiunii făcute de sindicat care a dezvăluit intenţiile administraţiei de a limita extracţiile de cărbune din Cariera Husnicioara, a hotărât reluarea livrărilor. “Numai în acest an minerii au intrat forţat în şomaj tehnic de patru ori. Cauza acestei situaţii ar trebui explicată de conducerea CEO. Acum aceasta, fără să motiveze deciziile luate, ne transmite să nu intrăm în panică, există un program eşalonat de livrări”, a afirmat Ciorăscu. “Noi am înaintat memorii la Parlament, Guvern şi Preşedinţia României prin care am adus la cunoştinţă managementul defectuos din bazinul carbonifer Mehedinţi, măsurile care trebuie luate pentru rentabilizarea şi finanţarea în continuare a activităţi productive”, a precizat Ciorăscu.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here