CEO negociază pentru realizarea celui de-al doilea cartier de strămutați la Târgu-Jiu

525

Complexul Energetic Oltenia (CEO), Unitatea Minieră de Carieră (UMC) Pinoasa, a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, luna trecută, emiterea acordului de mediu în vederea amenajării de către companie, în municipiul Târgu-Jiu, a unei noi vetre de sat, pentru strămutații din județul Gorj, care au locuințe sau terenuri în fața fronturilor de lucru ale companiei. Structura minieră și energetică are în vedere, mai exact, construirea, pe strada Narciselor din Târgu-Jiu, a 40 de gospodării, ce vor aparține strămutaților aflați acum în plin proces de negociere cu CEO. Noile locuințe vor fi construite pe o suprafață totală de aproape 60.000 de mp, pe un teren ce aparține UMC Pinoasa. În Târgu-Jiu s-a mai construit un cartier pentru strămutați, numiți drept “de lux”, urmare a numeroaselor vile somptuoase ridicate cu un deceniu în urmă, în zona Primăverii.

UMC Pinoasa, aparținând Complexului Energetic Oltenia, deține în Târgu-Jiu, în zona fabricii de cauciuc Artego, un teren de 58.897 de mp pe care s-a aflat o livadă. Terenul se află încă în circuitul agricol, dar proprietarii de drept fac demersuri acum, către autoritățile municipale, ca acesta să poată fi folosit pentru ridicarea unei vetre de sat pentru strămutații din județ. Terenul urmează să fie scos din circuitul agricol și va beneficia, în mod legal, de o autorizație de construcție. Sistemul de apă din zonă va fi dimensionat pentru ca la acesta să fie racordate cele 40 de noi gospodării, în zonă mai fiind prevăzute, conform proiectului, parcări, iluminat stradal corespunzător, străzi și trotuarele aferente. Hidranții stradali sunt și ei prevăzuți ca și conducta subterană prin care aceștia vor fi alimentați cu apă, ce va fi racordată la rețeaua de pe strada Narciselor.

Sume exagerate, negocieri dure și apoi loturi
Deși demersul companiei este abia la început, conducerea CEO speră ca lucrările la noul cartier să înceapă într-un timp scurt, dar acest aspect ține însă de negocierile avansate care se țin acum cu proprietarii terenurilor și cu cei ai locuințelor aflate în perimetrele de lucru ale excavatoarelor companiei.
“În urma negocierilor, vor fi atribuite loturi pentru construirea de case, proprietarilor de terenuri aflate în perimetrele oricăror cariere aferente CE Oltenia (nu în mod special celor de la UMC Pinoasa), în funcție de opțiunile acestora. Frontul de lucru de la UMC Pinoasa, ca și în cazul altor cariere, este afectat, pe de o parte, de negocierile cu proprietarii care solicită sume exagerate pentru terenurile pe care le dețin și, pe de altă parte, de lipsa documentelor care atestă dreptul de proprietate ce trebuie emise de unitățile administrativ-teritoriale”, a transmis purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Oltenia, Elena Zamfir.
Reprezentanta companiei subliniază, de asemenea, că terenul din zona Artego, a municipiului Târgu-Jiu “a fost achiziționat de UMC Pinoasa, anterior înființării Complexului Energetic Oltenia”, și asta cu scopul clar al amenajării “unei vetre de sat cu 40 de gospodării”.

Cam zece strămutați sunt din Fărcășești, restul din Mătăsari și Motru
Numele celor care negociază acum cu responsabilii CEO sunt momentan secrete, dar primarii din localitățile miniere cunosc faptul că cetățeni ai unora dintre satele lor ar urma să fie strămutați la Târgu-Jiu.
Din Fărcășești, comună afectată de lucrările miniere ale carierelor CE Oltenia, aproape zece gospodării aflate în perimetrul UMC Pinoasa vor fi, cu siguranță, strămutate.
“Din Fărcășești sigur sunt cam zece gospodării, restul până la 40 sunt persoane care au locuințe sau terenuri în preajma carierelor de la Jilț și Motru”, au spus reprezentanți ai administrației publice locale.

Noul cartier, în zona de nord a orașului
În ce privește noul cartier de strămutați, acesta se va construi în partea nordică a municipiului într-o zonă în care s-a mai construit, de către municipalitate, locuințe pentru tinerii orașului.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here