Ministrul Energiei a anunțat că va crește consumul de energie electrică, dată fiind perioada de ger din aceste zile, iar vârfurile de consum vor ajunge la 8.000 de MW. Acesta spune însă că sistemul energetic național rezistă, și de asemenea, că nu sunt probleme cu stocurile de cărbune ale Complexului Energetic Oltenia.
Stocurile cresc, așa cum spune ministrul însă pentru că Termocentrala Turceni funcționează doar cu un singur grup, iar cea de la Rovinari cu două din trei. Joi, unul dintre grupurile de la Rovinari va fi oprit. De asemenea, afirmația ministrului cu privire la ”creșterea” stocurilor de cărbune, e aproape nereală fiindcă pentru Termocentrala Rovinari nu e cărbune suficient.
Avarii
Revenind la declarația lui Sebastian Burduja, postată pe pagina sa publică, ministrul declară că sunt probleme, dar unele nesemnificative, deși 2.400 de consumatori au rămas fără curent în urma mai multor avarii.
”Până joi seară, aproape toată țara se află sub cod galben de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului. În acest context, am convocat comandamentul energetic pentru a analiza situația în timp real și a pune la punct planurile de intervenție.
În acest moment, în rețele de distribuție nu ne confruntăm cu probleme semnificative. La nivel național, sunt în jur de 2400 de consumatori nealimentați, în urma avariilor cauzate de copacii căzuți pe liniile electrice aeriene. Incidentele sunt în județele Botoșani, Suceava, Neamț, Dolj și Ialomița. Peste 100 de echipe ale operatorilor de distribuție sunt în teren și repară avariile, astfel încât în 2-3 ore estimăm că toți consumatorii vor fi realimentați cu energie electrică”, a precizat duminică, Sebastian Burduja.
Consum mai mare de gaze
ANM a informat că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă a anului, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor stiua în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative.
”Astfel, ne aștepăm la un consum zilnic mai mare de gaze naturale, în jur de 34-35 milioane Nm3. Cu un stoc în depozite de 829 milioane Nm3 și o producție internă de 24-25 milioane Nm3, nu există în niciun scenariu vreo situație în care să ne confruntăm cu probleme în asigurarea aprovizionării cu gaze. În aceste zile vom extrage din depozitele de la Ghercești și Sărmășel 3,8-4 milioane Nm3. Mai mult, suntem deja în implementare cu programul de reumplere a depozitelor pentru iarna viitoare. Astăzi am înmagazinat în depozitele de la Urziceni și Bălăceanca 4 milioane Nm3”, menționează acesta.
Grupuri pe cărbune oprite
Sebastian Burduja mai spune: ”În ceea ce privește consumul de energie electrică, vom înregistra vârfuri de seară (orele 20, 21) peste normalul perioadei, în jur de 8000 MW. Nu există probleme de adecvanță la nivelul sistemului energetic național. În aceste zile, mergem cu producția la Porțile de Fier la maximum, stocurile de cărbune la CE Oltenia sunt în creștere, iar gradul de umplere a lacurilor este și el în crestere, depășind deja 60%.
Din fericire, nu întâmpinăm și nu anticipăm probleme semnificative în acest moment, iar asta este datorită experților din sectorul energetic românesc, de la operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze, producători și până la dispecerul energetic național”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Situația reală este alta la CEO: ”Cresc” stocurile de cărbune pentru că Termocentrala Turceni funcționează cu un singur grup energetic – stocuri, 220.000 tone de cărbune, la Ișalnița sunt 75.000 de tone, iar pentru Termocentrala Rovinari, cea mai eficientă a CEO, nu sunt stocuri, nu e cărbune. ”Este o producție mică pe zona Rovinari, până în 15.000/zi”, spun sursele noastre din energie. Mai mult, potrivit acestora, termocentrala își va opri un grup la sfârșitul acestei săptămâni.
M.C.H.