CEO, fără buget şi cu protestatarii la uşă. Scandal în comisia de negociere

4602

Cei care au susţinut până mai ieri că minerii şi energeticienii au nevoie de reducerea vârstei de pensionare fiindcă lucrează în condiţii deosebit de grele, s-au răzgândit. Este vorba despre parlamentarii Puterii, Dan Vîlceanu (PNL) şi Radu Miruţă (USR). Ambii sunt şefi de partide la nivel judeţean şi spun acum că modificările la Legea Pensiilor cerute de protestatarii din Piaţa Prefecturii duc, practic, la falimentarea CEO.

Dintr-o dată, Dan Vîlceanu consideră că solicitările minerilor şi energeticienilor sunt costisitoare şi că în forma în care se află, acum, la Camera Deputaților, ar însemna plata unor contribuții de sute de milioane de lei către bugetul de stat. Invariabil, modificarea legii ar duce, în opinia liderului PNL, la închiderea CEO. De asemenea, Radu Miruţă, citat în presa locală, are aceeaşi părere: ,,Impactul bugetar, pentru a trece legea în forma actuală, este mult prea mare. Eu am venit cu un amendament, cei de la PSD au venit și ei cu un amendament destul de populist, ce nu poate fi susținut bugetar”.

Cârdăşie
Amintim că, de cinci săptămâni, angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, protestează în centrul municipiului Târgu-Jiu pentru reducerea vârstei de pensionare şi recunoaşterea de către stat a muncii lor în condiţii deosebite. Unul dintre reprezentanţii salariaţilor de la Sindicatul ,,Energia Rovinari”, Manu Tomescu, spune că protestele din Piaţa Prefecturii vor continua, chiar dacă angajaţii din CEO nu se bucură de susţinerea celor menţionaţi: ,,Suntem în a cincea săptămână de proteste, fără să avem susţinerea liderilor de federaţii cum sunt Dumitru Pîrvulescu, Gabriel Căldăruşe, sau a politicienilor Puterii. Aceştia se află în cârdăşie cu administraţia CEO. Dar, vă spun că oamenii ăştia, liderii de sindicat nu mai sunt în producţie de peste 20 de ani. Majoritatea se află în birouri, ba sunt inspectori sociali, ba referenţi sau mai ştiu eu ce învârtitori de hârtii. Nu îndrăzneau să facă ce fac acum dacă erau lângă oameni, în producţie, acolo unde se munceşte. Singurul care ne susţine, şi e lider de sindicat, este Constantin Mitrescu, președintele Energia Rovinari. Noi vom continua protestele, indiferent de situaţie”.

Subordonaţi politic
Minerilor şi energeticienilor care protestează de cinci săptămâni în faţa Prefecturii Gorj li se spune că dacă îşi vor primi drepturile pe care le cer de atâta timp, vor băga sistemul de pensii în colaps. Ceea ce vrea să ascundă actualul guvern este că deja sistemul de pensii este în colaps, avansând de câteva zile ideea ieşirii la pensie la vârsta de 70 de ani (!) De aici, şi declarațiile alarmante ale celor doi parlamentari de Gorj. Pe de altă parte, Manu Tomescu mai acuză şi faptul că liderii de federaţii îşi pun oamenii să filmeze protestele, când ,,Piaţa e goală”, pentru a duce în derizoriu toate aceste acţiuni. De asemenea, el declară că şefii FNME şi SMEO sunt subordonaţii celor doi şefi de partide: ,,Sunt lideri subordonati politic d-lui Vîlceanu. Un membru din comisia de negociere, Bîrsanu, care este titular în această comisie din partea SMEO, a fost cu ei în campania electorală”. În şedinţa comisiei de negociere a CEO care a avut loc luni, 8 martie, administraţia ar fi trebuit să prezinte bugetul pe acest an partenerilor de dialog social. Nu s-a întâmplat asta, şefii CEO anunţând că răspunsul Comisiei Europene, cu privire la planul de restructurare, n-a mai venit. Din acest motiv, Directoratul nu poate prezenta un buget şi nici stabili cuantumul plăţilor compensatorii pentru cei care urmează să fie disponibilizaţi. În loc de aceste teme, liderii de sindicat şi administraţia l-au făcut subiect de discuţie pe Constantin Mitrescu: ,,S-au luat de el că am numărat morţii în mod public, pierduţi pentru familiile lor din cauza condiţiilor în care au lucrat, din cauza accidentelor care s-au întâmplat pentru că nu au mai fost bani pentru reparaţii sau pentru condiţiile de muncă. Vor să ne bage pumnul în gură. Asta au discutat în comisia de negociere…”, a mai spus Manu Tomescu. Angajaţii CEO vor continua să protesteze în fiecare zi, orele 9.00-11.00 şi de la 16.00 la 18.00.
Mihaela C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here