Printr-o adresă transmisă de conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), care a fost transmisă, luni, carierelor miniere, procedura de repartizare a cotei de cărbune către beneficiari a fost, brusc, stopată. Asta deoarece, spre surprinderea salariaţilor şi a liderilor de sindicat, neinformaţi de schimbările de ultim moment de la CEO, cota de cărbune a fost codiţionată de locul în care beneficiarii, 5000 la număr, vor transporta şi depozita fiecare cele 10 tone de cărbune primite. Mai exact, CEO a impus ca beneficiarii să poată primi cărbunele doar cu condiţia de a transporta cantitatea la domiciliul de pe buletin, sau la locaţia trecută pe viza de flotant.
La carierele miniere ale CEO s-au depus 5.000 de cereri pentru cota de cărbune, peste 10% dintre solicitări venind de la minerii din zona Motru. Cererile s-au depus după ce sindicatele şi administraţia CEO au anunţat, cu surle şi trâmbiţe, că în urma unei înţelegeri între cele două părţi, un drept pierdut în urma negocierilor a fost reobţinut acum. Nimeni nu spunea, luna trecută, că pentru acordarea cărbunelui beneficiarii trebui să aibă viză de flotant în zona rurală sau urbană unde urmau să-şi transporte cărbunele primit pentru folosinţă.
Săptămâna trecută, cota de cărbune a început să se distribuie la solicitanţii pe la fiecare carieră din Gorj. Comisiile, special constituite pentru livrarea cărbunelui, şi-au făcut datoria faţă de salariaţi acordând cota de cărbune la aproape 10 mineri pe zi, asta deşi norma era de 7 persoane.
Livrarea stopată luni
Nici 5% dintre beneficiari nu au reuşit să intre, săptămâna trecută, în posesia cotei de cărbune, că luni toată activitatea, care mergea ca unsă, a fost stopată în urma unei adrese transmise tardiv spre unităţile miniere de la CEO, prin care administrastraţia punea o condiţie pentru atribuirea acestui drept. Cele transmise în adresa CEO nu au fost discutate la obţinerea cotei de cărbune, spun liderii de sindicat uimiţi de ultima cerinţă a CEO care a bulversat salariaţii pregătiţi să-şi transporte cărbunele în general la ţară, la casele părinteşti, pentru a-l utiliza în vederea încălzirii.
Administraţia a vrut să stopeze eliberarea cotei
Sindicaliştii cred că acestă măsură a administraţiei CEO este luată pentru că Divizia Minieră nu se aştepta la un număr atât de ridicat de cereri pentru cota de cărbune, cu atât mai mult cu cât cerererile se depun în continuare la cariere. Asta mai ales că beneficiarii pot opta pentru primirea banilor pentru cele 10 tone de cărbune, cuantumul fiind de 600 de lei de fiecare. Dar, din câte se vede, minerii nu au încredere că vor primi banii pentru cota de cărbune motiv pentru care au preferat să se aleagă totuşi cu ceva.
Anul trecut, CEO a dat, de altfel cota de cărbune doar la o parte dintre beneficiari, o alta rămânând fără nimic.
Livrarea oprită pe motiv de viză de flotant
Nici măcar ieri, la carierele miniere din Gorj nu s-a dat cota de cărbune, chiar şi beneficiarilor care au primit dreptul lor, cerându-li-se acum să aducă documente şi viză de flotant care atestă că localitatea unde au dus cărbunele este locul în care domiciliază.
De asemenea se cer documente probatorii de la primăriile pe raza cărora beneficiarii au transportat, sau urmează să transporte, cărbunele.
Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Univers, nu ştia marţi de adresa transmisă de CEO, dar a fost informat de acest lucru, din teritoriu, de către anumiţi lideri de sindicat nemulţumiţi că CEO a condiţionat în timpul livrării, acordarea acestui drept câştigat de mineri.
Anamaria Stoica