Este vorba despre termocentrala Complexului Energetic Oltenia de la Chișcani, pe care, în trecut, Ministerul Energiei a încercat s-o și vândă, dar fără rezultat. Este clar că ministerul nici nu va încerca s-o revitalizeze, deși această situație produce pagube inseminate CEO.
Termocentrala nu produce nimic, nefiind luată în calcul și pusă ,,la muncă” de Ministerul Energiei, deși este o centrală pe gaz. Așa se face că, periodic, CEO achită ,,în bandă” servicii de pază a bunurilor și obiectivelor de la Chișcani, din propriile venituri, fără ca termocentrala să producă energie pe care s-o livreze în SEN.
Bunurile care trebuie păzite constau în principal în terenurile, clădirile și instalațiile fostei termocentrale pe gaze naturale, cu putere electrică instalată de 437 MW, care nu mai funcționează de mulți ani de zile. În 2019, grupurile energetice de la Chișcani au fost, de altfel, eliminate oficial din licența de producător a Complexului, fiind declarate ,,în stare de indisponibilitate de lungă durată”.
Aproape un million de lei, aruncat pe fereastră
Termocentrala Chișcani nici moartă nu e, dar nici vie, iar Ministerul Energiei pare că ignoră sumele consistente de bani care se duc pe apa sâmbetei, din buzunarul minerilor și energeticienilor.
Așa că, CE Oltenia invită operatorii economici la procedura de atribuire a contractului având ca obiect „Servicii de pază bunuri și obiective aparținând S.E. Chişcani”.
Procedura de achiziție este cu două runde de negociere, iar finanțarea contractului de servicii care urmează să fie atribuit se va face din sursele proprii ale companiei, CEO punând la bătaie în jur de un million de lei, mai exact 806.740 lei fără TVA.
În propunerea tehnică, CEO precizează că ofertantul va elabora propunerea tehnică astfel încât aceasta să respecte în totalitate cerințele caietului de sarcini și să permită identificarea cu ușurință a corespondenței cu specificațiile minime din acesta. De asemenea, ofertantul va elabora propunerea financiară, astfel încât să includă toate costurile serviciilor ce urmează să fie achiziționate și să fie clar evidențiată influența asupra ofertei financiare în cazul solicitării de prețuri mai scăzute.
Durata contractului este de un an, iar începerea prestării serviciilor se va face până la 31.12.2025.Garanția de bună execuție: 10% din din valoarea contractului fără TVA.
Cât valorau activele în urmă cu trei ani
În 2022, CE Oltenia căuta un evaluator care să stabilească un preț de piață al acestor active, a căror valoare contabilă (neamortizată) înregistrată în evidențele companiei era atunci de puțin peste 60 milioane lei. Terenul termocentralei, în suprafață de peste 32 de hectare, figura cu o valoare contabilă de 10,33 milioane lei. Și atunci se avea în vedere vânzarea termocentralei Chișcani prin licitație cu strigare. Prețul minim de vânzare, cu tot cu TVA, nu putea fi mai mic decât valoarea contabilă rămasă a activelor. Evaluatorul trebuia să întocmească două rapoarte de evaluare, pentru două scenarii posibile: cel în care eventualul cumpărător ar fi menținut obiectul de activitate al sucursalei Electrocentrale Chișcani și cel în care activele termocentralei ar fi fost vândute ,,a fier vechi”, ca deșeuri. Termocentrala Chișcani din comuna brăileană omonimă, cunoscută și sub denumirea de CET Brăila, a fost pusă inițial în funcțiune în anii ’60 ai secolului trecut, după cum relatat Profit.ro, în decembrie anul trecut.
M.C.H.