CEO, abandonat de europenii de la Bruxelles?!

4181

În urmă cu o săptămână, preşedintele Directoratului CEO Daniel Burlan a declarat pentru Gorjeanul.ro că societatea se va împrumuta fie de certificate de CO2, fie de banii necesari pentru achiziţionarea lor. Şi asta, în lipsa sprijinului din partea Comisiei Europene, pe care se baza atât Guvernul cât şi Directoratul CEO. Lăsată fără alternativă, administraţia companiei va avea o întâlnire cu acţionarii Complexului, pentru a-şi face cunoscută intenţia de a purcede la împrumuturi. ,,Sunt două variante. Putem face împrumut de certificate, cum s-a făcut în 2020 pentru cota de carbon din 2019, sau împrumutăm bani pentru achiziţia lor. CEO dispune de bunuri a căror valoare ar acoperi garanţiile necesare unor astfel de împrumuturi”, spunea Daniale Burlan săptămâna trecută. Pentru ca CEO să nu ajungă să plătească 100 de euro pentru fiecare MW produs, ca amendă pentru lipsa certificatelor de carbon, în data de 12 aprilie Directoratul companiei va informa acţionarii vă nu există altă soluţie. Şi asta, pentru că ancheta Comisiei Europene cu privire la planul de restructurare a zădărnicit primirea a 1,3 miliarde de euro, fonduri de restructurare şi pe care se baza compania. Termenul limită de achiziție a certificatelor de carbon este 30 aprilie iar CE Oltenia nu dispune de acești bani.

Întâlniri cu comisarii europeni
Pentru a convinge comisarii europeni că CEO este important pentru România, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a mers la Bruxelles. Numai că, discuțiile nu au ajuns la final, după cum a spus acesta, citat fiind de publicaţia Ecopolitic.ro: ,,Astăzi am avut o întrevedere cu Margrethe Vestager, Vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, și am discutat despre planurile de restructurare ale CEO (Complexul Energetic Oltenia) și CEH (Complexul Energetic Hunedoara) cu care mergem mai departe, dar vom continua dialogul, pentru a ajunge la forma finală. De asemenea, am discutat și despre găsirea celor mai bune soluții pentru a-i proteja pe cei de acolo, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”.

Deficit de până la 1,5 milioane de certificate CO2
Complexul Energetic Oltenia are un deficit de certificate de până la 1,5 milioane. ,,Notă de informare privind achiziția prin împrumut de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, în vederea acoperirii deficitului în cuantum de la 500.000 certificate până la 1.500.000 certificate și costurile estimate aferente”, arată Complexul în Convocatorul ședinței AGA din 12 aprilie.
Mihaela C. Horvath

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here