CEO a plătit peste 1 miliard de euro pentru certificatele de carbon

1079

Cu patru zile înainte de termen, Complexul Energetic Oltenia a achiziționat certificatele de CO2 aferente energiei produse anul trecut. Prețul certificatelor de poluare a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 47 de euro/certificat. Fără ajutor de la guvern, compania din Gorj nu avea nicio șansă să se conformeze obligațiilor prevăzute de legislația europeană, riscând penalități uriașe și implicit intrarea în insolvență. De la înființare și până în prezent, CE Oltenia a plătit peste 1 miliard de euro pentru achiziția certificatelor de carbon.

Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane de euro.
„În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei”, a transmis Complexul Energetic Oltenia.

Penalități uriașe
Trebuie spus că neachiziționarea certificatelor de CO2 până la data de 30 aprilie ar fi atras penalități de 100 euro/certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.
„Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 de euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei, în iunie 2012, și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2”, a mai precizat CE Oltenia.
În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.
Uniunea Europeană se gândește să pună să plătească pentru emisiile de CO2 inclusiv poluatorii din transporturi și construcții.
I.IRINOIU

CE Oltenia, cea mai scăzută cotă în SEN – 14,4%, anul trecut

Complexul Energetic Oltenia a cumpărat, cel mai recent, 150.000 de certificate de CO2 în 26 aprilie, la prețul de 47,6 euro, cheltuind în total 247 de milioane de euro pentru certificatele aferente anului 2020.
Potrivit unei centralizări cu achizițiile de certificate ale CE Oltenia de pe BRM, compania avea  cumpărate, în total, de pe această platformă, aproape 5,5 milioane de certificate, plătind între 43,6 euro și 47,6 euro pe bucată, în medie 45,06 euro, arată Economica.net. În total, compania a plătit, pentru cele 5,48 milioane de certificate aproape 247 de milioane de euro, în cele 17 tranzacții înregistrate la BRM găsite de publicația menționată. De asemenea, potrivit datelor ANRE, CE Oltenia a avut anul trecut o cotă de 14,4% din toată energia electrică livrată în rețele în 2020.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here