CEO a cumpărat certificatele de carbon aferente anului trecut

1650

* Un milliard de euro pentru cota de carbon, din 2012 până în prezent

În data de 20.04.2022, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

90 de euro/certificate, în februarie
Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro în februarie 2022.
Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la dată de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. Administrația companiei mai transmite: ,,Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului. În fiecare an, compania a respectat termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse”, mai arată CEO.
M.C.H.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here