Centrul European de Instruire F-16 a fost inaugurat la Baza 86 Aeriană de la Fetești

998

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie 2023, Centrul European de Instruire F-16 din România (European F-16 Training Center, EFTC), care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești.

La ceremonia de inaugurare au fost prezenți ambasadorii Danemarcei, Țărilor de Jos, Statelor Unite și Ucrainei și reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin. Au participat, de asemenea, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, șefi ai unor structuri centrale ale MApN. Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât și pentru reflectarea practică a solidarității aliate. Totodată, va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române. Potrivit MApN, Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante.
Acest Centru European de Instruire – găzduit de Baza Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” – a fost realizat în baza unui acord de colaborare, prin care ministerul român al Apărării a pus la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
„Vom începe bineînțeles cu antrenamentul piloților români, dar vrem, de asemenea, să antrenăm piloți ucraineni, deoarece Olanda și celelalte state partenere, Danemarca și Norvegia, se pregătesc să livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie să urgentăm întărirea forțelor aeriene, iar antrenamentele au început în Danemarca, în SUA și mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european”, a declarat, potrivit Agerpres, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.
La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat progresul rapid făcut în realizarea obiectivului din Fetești. „Lucrurile s-au derulat foarte repede. Există un tempo, o cadență a sosirii echipamentelor, a aparatelor F-16. Totul e planificat. Piloții ucraineni vor începe de îndată ce au satisfăcute cerințele de pre-antrenament care se referă la deprinderea elementelor de abilități lingvistice și, în funcție de fiecare pilot, pregătirea va fi adaptată”, a declarat ministrul român al Apărării.
În opinia oficialului guvernamental român, EFTC este o formă de recunoaștere a încrederii statelor NATO în România. „În condițiile în care urmează să primim 32 de aparate, pentru noi era extrem de important ca cerința de pregătire a piloților români să fie satisfăcută. Aparatele de tip F-16 vor mai fi prezente în Europa cel puțin 20 de ani. Sunt importante și ne dorim să avem piloți cât mai bine pregătiți. Prezența acestui centru în România este, dacă vreți, și o formă de a recunoaște faptul că Armata României și militarii români sunt de încredere și pot contribui la apărarea flancului estic”, a mai spus ministrul Angel Tîlvăr.
La ceremonialul de inaugurare a EFTC au participat reprezentanți diplomatici din Statele Unite, Danemarca și Olanda, iar centrul a putut fi vizitat de jurnaliști.
Orlando Martin, reprezentant al companiei Lockheed Martin, compania care asigură instructorii și mentenanța, a spus: „Lockheed Martin, România și Olanda au o istorie lungă de colaborare. Operăm și oferim un centru de ajutor pentru Ucraina, primul european. Ajutăm Ucraina, ajutăm România, ajutăm pe toată lumea făcând acest lucru, pregătind piloți pentru avioanele F-16”.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, EFTC va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.
Col. (rtr.) Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here