Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgu-Jiu, renovat pe proiect

269

Opt centre de transfuzii sanguine, care deservesc o treime din totalul donatorilor din ţară, au fost renovate cu o sumă totală de aproximativ 350.000 euro, au anunţat, joi, iniţiatorii acestui proiect de amploare. Unul dintre centrele în cauză este şi cel de la Târgu-Jiu.

Banii au fost strânşi în cadrul proiectului „O şansă pentru viaţă”, care are ca scop încurajarea donării de sânge, dar şi renovarea centrelor de transfuzie şi este derulat de Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia React. În total, au fost renovaţi 15.145 de metri pătraţi în centrele de transfuzii sanguine din Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Giurgiu, Iaşi, Slatina, Suceava şi Târgu-Jiu. Astfel, anual, mai mult de 127.000 de donatori vor beneficia de centrele renovate, au estimat reprezentanţii fundaţiei.
În cadrul programului de renovare au fost achiziţionate 30 de scaune de recoltare, un aparat de aer condiţionat pentru laboratorul sanguin, patru centrifuge, două hemomixere, şase frigidere şi congelatoare pentru stocarea sângelui. De asemenea, patru dintre cele opt centre au fost dotate cu mobilier nou. Anca Ştefan, preşedinte al Asociaţiei React, a declarat că, de-a lungul timpului, prin proiectul „O şansă pentru viaţă”, organizaţia a reuşit să convingă „mai mult de 145.000 de oameni să doneze sânge”. „Sunt centre de transfuzii importante care deservesc peste 40 de spitale din România, centre care nu au mai fost renovate de mult timp”, a spus ea. De asemenea, Ştefan a subliniat importanţa existenţei unor donatori dedicaţi. „Este foarte important să avem un sistem transfuzional bazat pe donatori fideli care donează periodic o dată la trei luni, astfel încât sângele pe care îl donează să fie un sânge sigur”, a adăugat ea.
Irina Margareta Nistor, preşedinte onorific al fundaţiei, a afirmat că donatorii au „sânge albastru”. „Ceea ce fac ei este un gest regal”, a punctat ea. Angela Galeta, director al Fundaţiei Vodafone, a estimat că, în cei şapte ani în care s-a desfăşurat campania „O şansă pentru viaţă”, au fost folosite fonduri în valoare de 640.000 euro. Ea a amintit că luni fundaţia deschide o nouă rundă de finanţare pentru proiecte de servicii sociale, educaţie şi sănătate. Aplicaţiile pot fi încărcate, până pe 28 august, pe site-ul fundaţiei, la secţiunea dedicată acestor proiecte.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here