Centrul de Calcul Târgu-Jiu îşi extinde gama serviciilor, celor din domeniul IT adăugându-li-se o componentă de sănătate. Este vorba despre telemedicină, un serviciu de medicină la distanţă, în cadrul căruia pacienţii comunică cu medicii prin intermediul tehnologiei. Bebe Viorel Ionică, directorul Centrului de Calcul, susţine că în perioada imediat următoare se vor putea concretiza colaborările cu medicii şi pacienţii din judeţul nostru.
Vineri, 1 iunie 2018, dr. Sorin Shmuel Ilovici, director general Digital Telemed Systems, s-a aflat la Târgu-Jiu, împreună cu soţia sa, întâlnindu-se cu conducerea şi angajaţi ai Centrului de Calcul, pentru a face o prezentare a serviciilor de telemedicină pe care deja le are implementate la nivel central. „S-a creat un soft pe care primim datele medicale de la pacient, la care putem pune valori de alarmare; medicii noştri sunt conectaţi şi când se înregistrează valori anormale, se dă o alarmă şi ştim că pacientul respectiv are o problemă. În acest moment se dă un protocol. Medicul îl sună pe pacient. În primul rând, se verifică dacă este o alarmă reală sau falsă, după care se iau măsurile ce se impun. (…) încercăm să ducem pacientul către domiciliu, pentru că în casa lui se tratează cel mai bine, cu costurile cele mai mici. Atunci se investesc zeci de miliarde în tehnologie, pentru a putea monitoriza pacientul acasă”, a explicat dr. Sorin Shmuel Ilovici, director general Digital Telemed Systems.
Telemedicina, la îndemâna gorjenilor, prin intermediul Centrului de Calcul
Telemedicina are scopul de optimizare și de scădere a costurilor privind tratarea bolnavilor. Practic este vorba despre monitorizarea continuă, la distanță, a persoanelor cu boli cardiovasculare, spre exemplu, în vederea reducerii ratei de respitalizare și a ameliorării calității vieții pacienților.
Gorjenii, dar nu numai ei, se vor putea bucura de beneficiile telemedicinei prin intermediul Centrului de Calcul din Târgu-Jiu. „Noi vom reprezenta Digital Telemed Systems la nivelul judeţului Gorj, dar nu numai. În două săptămâni, sau cel târziu până la sfârşitul acestei luni, vom putea încheia primele colaborări cu medici şi pacienţi din zona noastră, cu menţiunea că acest sistem de telemedicină este deja funcţional şi şi-a dovedit eficienţa prin îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi prin reducerea numărului de zile de spitalizare a acestora şi, totodată, diminuarea costurilor aferente tratării bolnavilor”, a precizat Bebe Viorel Ionică, directorul Centrului de Calcul Târgu-Jiu.
Digital Telemed Systems utilizează dispozitive de citire și transmitere EKG de la un producător israelian. Costurile sunt rezonabile, iar beneficiile sunt multiple, prin transmisiile de telemedicină putând fi identificate, spre exemplu, cazurile de infarct sau ritm cardiac grav, care necesită intervenție imediată a echipelor medicale.
Pe înţelesul tuturor, termenul telemedicină este folosit atunci când medicul și pacientul comunică la distanță, deci fără să se afle în același spațiu. Informaţiile bolnavilor sunt securizate, fiind îndeplinite toate cerinţele privind siguranţa acestora.
Minodora Sucea