Centrul “Christian”, loc de recreere pentru 300 de persoane

696

Persoanele cu dizabilităţi din judeţ apelează săptămânal la Centrul de zi “Christian” din Târgu-Jiu, activitatea de aici fiind una diversificată, recreativă, mulţi dintre beneficiari având la dispoziţie şi o sală de kinetoterapie şi consiliere psihologică.

Centrul de zi “Christian” pentru Persoanele cu Handicap vine în ajutorul a peste 300 de gorjeni cu diverse deficienţe şi handicapuri. Persoanele cu dizabilităţi beneficiază de asistenţă de specialitate din partea angajaţilor centrului şi desfăşoară activităţi de socializare, de petrecere a timpului liber, de terapie ocupaţională şi beneficiază chiar şi de serviciile unei săli de gimnastică şi exerciţii fizice. Prin activităţile derulate de Centrul “Christian”, se încearcă reintegrarea acestei categorii în societate.
“În cei doi ani de zile de la inaugurarea centrului, am desfăşurat mai multe activităţi. Avem peste 300 de membri care vin săptămânal, iar zilnic ne calcă pragul circa 30-40 de persoane care participă la activităţi de recuperare, consiliere psihologică, socializare şi petrecere a timpului liber astfel încât încercăm şi, cred eu, reuşim să acordăm aceste servicii persoanelor cu handicap. Avem aici un cadru adecvat care să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat Daniel Andrei, directorul Centrului de Zi “Christian”.

centru2Poveşti de viaţă…
Fiecare persoană cu handicap dintre cei care vin la Centrul “Christian” are propria sa poveste, pe care a reuşit să şi-o accepte, mai devreme sau mai târziu. Unii oameni au ajuns să aibă diverse deficienţe în urma unor accidente ori la vârste fragede, dar alţii s-au născut cu dizabilităţi. “Pe mine acest centru şi personalul de aici m-a ajutat foarte mult. Am încercat să mă implic în toate activităţile care sunt derulate, îmi place să fac kinetoterapie şi activităţi recreative şi socio-culturale. Cu o parte dintre cei care vin aici mă cunoşteam de dinaintea deschiderii Centrului de Zi”, a declarat Nicoleta Stoica, în vârstă de 31 de ani, studentă în anul III la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi.
Robert Gavrilescu este un alt beneficiar al serviciilor derulate la Centrul “Christian”. Acesta a dobândit un handicap locomotor la vârsta de nici 2 ani, iar acum, a reuşit să îşi învingă deficienţele: şi-a întemeiat o familie, are un copil, a urmat cursuri de orgă la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi a reuşit să obţină un permis auto. “Aici, la centru, vorbim între noi, schimbăm opinii, dăm exemple; doi dintre colegi au luat exemplul meu şi urmează în prezent şcoala de şoferi pentru a deveni conducători auto, în ciuda dizabilităţilor pe care le avem. Suntem nişte oameni ca şi ceilalţi, doar că avem anumite nevoi mai speciale. Avem înclinaţii artistice, practice, doar că uneori necesităm nevoia de puţin ajutor din partea celor care se consideră oameni normali. Din păcate avem o problemă cu locurile de parcare deoarece şoferii fără handicap nu conştientizează să lase libere locurile pentru conducătorii auto cu handicap. Nu cerem milă ci doar ceva mai multă înţelegere din partea oamenilor normali. Transmit un mesaj tuturor celor care au un handicap: trebuie să fii prieten cu boala, să o domini, să o înţelegi şi să o accepţi”, a spus Robert Gavrilescu.

centru1Cărţi pentru Centrul “Christian”
Daniel Andrei, directorul “Christian” spune că în prezent este derulată o campanie de strângere de cărţi, în care să-şi găsească refugiu persoanele care vin la sediul unităţii: “Acum suntem în mijlocul unei campanii de strângere de carte; rafturile bibliotecii au început să se umple şi vrem ca până pe data de 3 decembrie când vom marca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, toţi cei de aici să-şi aleagă o carte pe sufletul lor. Ne-am propus să strângem aproape 2.000 de cărţi, iar acum avem circa 400 provenite din donaţii. «Nu este uşor să zbori fără aripi! Avem nevoie de cărţi pentru a putea zbura!», acesta este sloganul campaniei noastre”.
Centrul de zi “Christian” pentru Persoane cu Dizabilităţi este deschis de luni până vineri între orele 08:00 – 18:00, iar sâmbăta orarul este de la 10:00 la 18:00. Toate activităţile derulate în cadrul unităţii sunt puse la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi în mod gratuit.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here