Centru de Asistenţă Medico-Socială, inaugurat la Baia de Fier

312

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) inaugurează în data de 30 mai 2014, de la 13.30, Centrul Comunitar de Asistenţă Medico – Socială, eveniment care va avea loc în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj (comunitatea de romi – rudărie, Valea Galbenu).

Potrivit lui Marius Rădulescu, coordonatorul proiectului, “Centrul Comunitar de Asistență Medico – Socială” reprezintă un concept inovator, dezvoltat și implementat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen în asociere cu Fundația “Terre des Hommes”, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local ale comunei Baia de Fier. Obiectivul Centrului Comunitar de Asistență Medico – Socială este de a furniza, gratuit, servicii de sprijin integrat cu scopul creșterii accesului la serviciile de sănătate publică a populaţiei de romi și a altor grupuri dezavantajate, locuitori ai municipiului Slatina. Aceștia vor beneficia de servicii medicale primare: consultații primare, realizarea unor campanii de screening pentru factori de risc sau afecțiuni cu frecvență mare de apariție, de exemplu măsurarea tensiunii arteriale și măsurarea glicemiei, recomandări către medicii de specialitate și acordarea primului ajutor. De asemenea, vor avea loc campanii de infomare, educare, conștientizare privind prevenirea și combaterea tuberculozei, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, cancerului și diagnosticare precoce, precum și campanii de promovare a unui stil de viață sănătos. Personalul din centru va organiza activități de consiliere medicală și socială și va dezvolta programe și servicii de sănătate centrate pe nevoile individuale ale pacienților, legate direct cu serviciile sociale. Mai mult, va identifica posibilelor cazuri de discriminare a beneficiarilor care accesează serviciile de sănătate publică.

Centre şi în Olt şi Dolj
La inaugurarea Centrului Comunitar de Asistență Medico – Socială sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor publice județene, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care activează la nivel local și județean, lideri ai comunităților locale, precum și beneficiarii direcți ai serviciilor oferite în cadrul centrelor. De asemenea, centre Comunitare de Asistență Medico-Socială vor mai fi inaugurate, respectând același program, în alte 2 localități, respectiv municipiul Slatina, județul Olt (28 mai 2014) și comuna Amărăștii de Jos, județul Dolj (29 mai 2014).
Andrada Bărăitaru

Parteneri
Evenimentul face parte din proiectul “zefiR – Împreună pentru puterea de acțiune” co-finanțat prin intermediul Contribuției Elevețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și implementat în perioada 1 mai 2013 – 28 februarie 2017 de către consorţiului coordonat de Fundaţia Terre de Hommes și format din Centrul Rromilor Amare Rromentza, Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Fundația PACT și Fundația Pestalozzi ca parteneri principali și Habitat pentru Umanitate România, alături de Sastipen, ca parteneri asociați.

Despre zefiR:
zefiR se bazează pe o abordare integrată privind educația și sănătatea, ca arii prioritare de acțiune, alături de locuire – ca domeniu complementar, având la bază dezvoltarea comunitară ca abordare transversală (participare, leadership, incluziune, antreprenoriat social). Scopul proiectului este de a reduce disparitățile dintre romi, grupuri defavorizate și populaţia majoritară într-un mod durabil și concret, contribuind la incluziunea socială a minorităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here