Centenarul “Maria Lătăreţu” a ajuns la final

345

Picture 0071Joi, 8 decembrie 2011, Muzeul Judeţean Gorj a găzduit un important eveniment, care a marcat finalul manifestărilor derulate cu ocazia Centenarului “Maria Lătăreţu”.

A fost momentul rememorării tuturor acţiunilor artistice dedicate acestei sărbători. Bineînţeles că nu a lipsit nici muzica, tinerele artiste ale judeţului nostru încântând publicul.

Amfitrionul ceremoniei de încheiere a manifestărilor culturale Centenar „Maria Lătăreţu” a fost nimeni altul decât publicistul Dorin Brozbă, cel care s-a dedicat trup şi suflet acestor activităţi derulate pe parcursul anului. “Astăzi, 8 decembrie 2011, este un eveniment deosebit pentru noi, oamenii care am organizat în totalitate manifestările dedicate privighetorii nepereche Maria Lătăreţu, care în urmă cu câteva săptămâni am aniversat împreună cu toată ţara Centenarul dânsei, care s-a înfăptuit pe data de 7 noiembrie 2011”, a menţionat Dorin Brozbă.

Acţiuni derulate pe parcursul a zece luni

Startul manifestărilor culturale dedicate Mariei Lătăreţu a fost dat în urmă cu zece luni. De atunci şi până în prezent s-a derulat un regal de evenimente. “Manifestările noastre au început pe data de 10 februarie, adică exact cu zece luni în urmă, iar de atunci noi am făcut o serie de spectacole, care au început în Republica Moldova – pe data de 31 martie 2011, când cei mai talentaţi copii ai Gorjului au avut şansa să evolueze la Filarmonica de stat din Chişinău, alături de Picture 007cea mai celebră orchestră din Chişinău – a doua după Lăutarii din Chişinău – se numeşte „Mugurelul”. După aceea am susţinut acel festival al copiilor, de la Bălceşti. Apoi spectacolul de la Sala Radio, de la Bucureşti din 5 noiembrie şi pe 29 octombrie 2011, cei mai buni copii cu cele mai bune performanţe folclorice au avut şansa şi onoarea să cânte chiar pe scena unde privighetoarea nepereche a dispărut cântând, acolo la Româneştii Botoşanilor în urmă cu 39 de ani. A fost un spectacol extraordinar, intitulat „Te iubim, măi, dragă Mărie”. Cireaşa de pe tort ne-au adus-o fetele noastre minunate: Luciana Ene care a reuşit să câştige marele premiu şi trofeul Festivalului „Maria Lătăreţu” din acest an, aş aminti-o pe micuţa Larisa Cârlugea de 9 anişori, care ne-a făcut bucuria să deschidă Festivalul “Maria Tănase” de la Craiova şi iată că, astăzi, minunata Roxana Croitoru ne bucură cu primul ei album muzical „Pe marginea Jiului”, unde a înregistrat câteva melodii de folclor autentic gorjenesc. Iată că munca noastră nu a fost în zadar, ci a dat roade şi sperăm ca şi anul viitor să avem aceleaşi performanţe”, a explicat Dorin Brozbă, creierul acestor manifestări. Din păcate, acum, la final, organizatorii manifestărilor dedicate Centenarului “Maria Lătăreţu” concluzionează că nu au avut sprijinul autorităţilor, singurul care s-a implicat cu adevărat în tot ce s-a organizat fiind Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Eu, împreună cu familia artistei nu am făcut aceste acţiuni ca să impresionez vreun domn sau vreo doamnă, ori vreo instituţie de cultură. Autorităţile nu ne-au dat concursul aşa cum meritau aceşti copii, dar, în schimb am primit un sprijin deosebit din partea domnului director Dumitru Hortopan”, a confirmat Dorin Brozbă. În ciuda dificultăţilor şi a impedimentelor, Dorin Brozbă şi familia artistei se vor implica în continuare în organizarea de manifestări culturale care să cinstească numele şi amintirea Mariei Lătăreţu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here