Celulă de criză la Ministerul Sănătății. Armata vine în ajutorul oamenilor din Galați

605
Armata a fost mobilizată, iar soldații vor ridica corturi pentru sinistrații din Galați și Vaslui. 20.000 de oameni sunt afectați de inundațiile fără precedent în acele zone, dar nu se poate face încă un bilanț exact al pagubelor. Până acum s-au pierdut patru vieți omenești.
O celulă de criză a fost înfiinţată la nivelul Ministerului Sănătăţii în urma inundaţiilor grave produse în judeţele Galaţi şi Vaslui. Autorităţile se preocupă pentru a veni în sprijinul oamenilor afectaţi de ploile abundente, urmând să asigure vaccin antitetanic şi vaccin hepatitc A, pentru copiii din localităţile afectate.

Premierul Ciolacu a avut o primă întâlnire la Galați cu autoritățile locale și cu o parte dintre miniștri și i s-a adus la cunoștință situația. Premierul a anunțat că va fi montată o tabără pentru sinistrați la marginea localității.

În momentul de față, sunt în jur de 850 de locuri de cazare, astfel că toți cei care au rămas fără case sau ale căror case au fost inundate vor fi cazați în zonă, în Pechea, Slobozia și Galați. De asemenea, se vor ridica două tabere temporare în acea zonă.

O altă măsură dispusă de premier a fost aceea ca oamenii care pot rămâne în locuințe dar nu mai au acces la apă potabilă și alimente, să le fie puse la dispoziție din stocurile de rezervă.

-==

Președintele Iohannis, mesaj de condoleanțe:

Transmit condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag și un mesaj de solidaritate cu toți cei afectați de această calamitate, este mesajul președintelui Klaus Iohannis după inundațiile din județul Galați.

Inundațiile severe care au afectat o mare parte din țară au dus la pierderi de vieți și la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecințe dramatice asupra oamenilor. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag și un mesaj de solidaritate cu toți cei afectați de această calamitate. În aceste momente dificile, autoritățile centrale și locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervențiile pentru a ne asigura că sinistrații primesc cât mai rapid asistența necesară, adăpost, hrană și îngrijiri medicale. Operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor trebuie să se desfășoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situația revine sub control și viețile oamenilor nu mai sunt puse în pericol. Pe termen mediu și lung, trebuie să sprijinim reconstrucția comunităților afectate și să luăm măsuri adiționale de adaptare a infrastructurii la inundații și viituri”, transmite într-un comunicat Klaus Iohannis.

Iohanis: Shimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice și al inundațiilor pe care le provoacă

„ Având în vedere creșterea frecvenței acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundațiile severe. Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populația și de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetățenii să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieți omenești și pagubele materiale semnificative”, încheie șeful statului.

(sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here