Cel mai mare parc fotovoltaic din ţară, inaugurat la Cărbuneşti

209

La Târgu-Cărbuneşti a fost inaugurat, vineri, cel mai mare Parc fotovoltaic din ţară. Autorităţile locale şi judeţene, dar şi ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga au participat la eveniment. Centrala fotovoltaică are o putere de 20 de megawaţi pe oră, iar firma care se ocupă de administrarea parcului a investit peste 35 de milioane de euro.

Lucrările la centrala fotovoltaică au început în urmă cu opt luni. Firma care se ocupa de acest parc, ce are o putere instalată de 20 de megawaţi pe oră, a investit 35 de milioane de euro. De asemenea producţia parcului pe numai trei zile ar putea asigura consumul de energie pe tot anul pentru oraşul Târgu-Cărbuneşti.
“Este cel mai mare parc fotovoltaic din ţară. Ca avantaje pentru comunitatea locală, măreşte bugetul local cu 4,7% sau, în fiecare zi, cu 150 de euro, au venit bani din taxa de concesiune, taxa pe clădiri, impozit pe teren, iar de acum înainte aici vor lucra câteva zeci de oameni. Acest teren, înainte, ca şi valoare era aproape zero, a crescut de zeci de ori această valoare acum”, a declarat primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti, Mihai Mazilu.

O serie de aspecte analizate, înaintea alegerii construirii centralei
La realizarea parcului fotovoltaic au lucrat peste 100 de angajaţi, reuşind astfel în decursul a celor 8 luni să fie gata. “Ne-am orientat să investim în domeniul fotovoltaic pentru că, la noi în ţară, se consumă energie mai mult ziua. Am ales localitatea Târgu-Cărbuneşti, după ce am analizat mai multe proiecte în care s-a ţinut cont de teren, conexiunea la reţea şi la ce distanţă. Locaţia iniţială a fost mai puţin importantă, mai important este terenul, să fie disponibil într-o suprafaţă atât de mare pentru a permite o asemenea investiţie. Ca nivel al investiţiei, vorbim de o investiţie de 35 de milioane de euro, cu 46.000 de megawaţi pe an. Suntem cel mai mare furnizor privat de energie din ţară, de aici a venit şi nevoia de dezvoltare a unor capacităţi de producţie proprie”, a precizat Adrian Pavelescu, director pe energie regenerabilă al firmei investitoare.

Sprijin din partea Guvernului
La inaugurare a fost prezent şi ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga. “Mi-am propus să vin să îi dau o veste bună domnului primar, că o să îi dăm nişte fonduri pentru finalizarea investiţiei de apărare împotriva inundaţiilor şi cu această ocazie observ şi destoinicia domnului primar, faptul că a fost un ales local care s-a gândit la cetăţeni sprijinind această investiţie care este din surse regenerabile. Puţini primari au această deschidere. Noi, ca Guvern, vă vom sta alături şi vă vom sprijini”, a declarat Lucia Ana Varga.
Şi primăria din Târgu-Cărbuneşti are de câştigat – bugetul anual va creşte cu 4,7% la sută. Asta înseamnă 150 de euro pe zi, după cum a calculat edilul. “Această investiţie măreşte bugetul local cu aproape cinci la sută, asta înseamnă 150 de euro pe zi, din taxa de concesiune, impozit pe clădiri, pe teren. Vor fi zeci e oameni angajaţi. Acest teren era ca valoare zero. Păşteau zece capre şi vaci pe acest teren”, a declarat Mazilu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here