Ceferiștii de la Sindicatul Drum de Fier nu au protestat de ziua lor! Au asigurat siguranța feroviară din Gorj

1030

O amplă acțiune de protest a fost organizată, luni, de Ziua Ceferistului, în Capitală, peste 2000 de sindicaliști din țară protestând în fața Ministerului Turismului și al Guvernului pentru adoptarea statutului personalului feroviar, salarii decente şi investiţii în infrastructură şi material rulant. Printre protestatari nu s-au aflat, din păcate, și membrii Sindicatului Drum de Fier, care numără în Gorj 188 de sindicaliști, deoarece liderul de sindicat a fost bolnav. Daniel Văduva, liderul acestui sindicat, a menționat însă, pentru Gorjeanul, că membrii “Drum de fier,, sunt însă solidari cu colegii lor din țară, considerând că sistemul feroviar este subfinanțat, dar și că lipsa materialelor se reflectă în mersul trenurilor.

Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar a început, luni, la ora 10.00 şi s-a încheiat după ora 13.00, fără incidente. La acesta nu au putut participa și sindicaliștii din Gorj, liderul Daniel Văduva având probleme de sănătate. “Nu ne-am putut organiza, deoarece eu sunt în concediu medical. Vă spun însă că membrii sindicatului sunt solidari cu colegii lor care au protestat și susțin aceleași revendicări, mai ales statutul personalului feroviar. Problemele cu care ne confruntăm sunt multe, avem salarii mici și lipsuri majore. Ai noștri au asigurat siguranța feroviară”, a spus liderul “Drum de Fier”. În cadrul sindicatului din Gorj sunt muncitori necalificați și calificați din CFR, șefii de district, personalul tehnic. Cei din sindicat sunt cei care întrețin liniile CFR din județul nostru.

Vineri, alt marș
Sindicaliştii din CFR au pichetat de mai multe ori în ultima lună Ministerul Transporturilor, iar vineri au organizat un prim marş de protest către Guvern, la care au participat cei de la Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial (FNFCM). Adrian Dragodan, responsabilul pe Gorj al Sindicatului Trafic Craiova, afiliat la Uniunea Teritorială Mișcare Comercial Craiova din cadrul FNFCM a precizat pentru Gorjeanul că vineri la acest protest au fost și sindicaliști din Gorj. “Am avut o participare limitată din Gorj, noi avem 200 de membri în acest județ. Noi funcționăm la Craiova ca organizație sindicală, la Dolj suntem 2500 de persoane. Am avut 120 de membri la mitingul de la București și urmează și alte acțiuni de protest dacă nu ne este acordată atenția cuvenită”, a declarat vicepreședintele Sindicatului Trafic Craiova.

“Guvernanţii vin şi pleacă, toţi uită de calea ferată”!
Sindicaliştii au fluturat, luni, steagurile României, ale Uniunii Europene şi ale federaţiilor sindicale, au suflat sincronizat în vuvuzele tricolore şi au purtat veste cu inscripţiile sindicatelor de care aparţin. Principalele revendicări scrise pe pancartele sindicaliştilor au fost: “Vrem condiţii de muncă”, “Decât autostrăzi blocate, mai bine căi ferate”, “Un om avea un cal şi calul nu avea nimic împotrivă”, “Viorica 20 20″, “Guvernanţii vin şi pleacă, toţi uită de calea ferată”, “Jos tăietorii de salarii”, “Vrem statutul personalului feroviar”, “Opriţi distrugerea căii ferate”, “Jos mâna de pe CFR Marfă”. În faţa Ministerului Transporturilor, liderii de sindicat au spus că statutul actual al personalului feroviar este unul comunist, neschimbat în ultimii 28 de ani. Aceştia au arătat, de asemenea, că au salarii mici, că este nevoie de investiţii în sectorul feroviar şi s-au plâns de condiţiile de muncă. De altfel, unul dintre motivele pentru care se cere adoptarea statutului personalului feroviar este faptul că sindicaliştii doresc condiţii decente de lucru. “Nu jigniţi ceferiştii, nu e vina lor pentru întârzieri şi nici pentru condiţiile din vagoane”, au spus liderii sindicali.

Mulți ani… dar în liniște!
Alte solicitări ale ceferiştilor au vizat finanţarea corectă a infrastructurii feroviare, astfel încât salariile personalului să fie asigurate din fonduri bugetare, regândirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practică în Europa şi susţinerea de către statul român a investiţiilor importante în achiziţia de material rulant nou. De asemenea, aceştia au cerut compensarea corectă şi la timp a diferenţei reale dintre costurile de operare şi tarifele sociale impuse la transportul de călători, achiziţionarea energiei electrice de către operatorii feroviari direct de la producători prin Electrificare CFR, sistarea trecerii liniilor în categoria aşa-zisă neinteroperabilă şi renunţarea la conceptul de interoperabilitate, promovarea unei legi cu privire la derularea transporturilor intermodale, facilităţile de călătorie gratuită pe calea ferată pentru personalul feroviar şi pentru membrii de familie ai acestuia şi diminuarea amenzilor la calea ferată a căror valoare este exorbitantă. La microfon a sosit şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, care le-a transmis celor prezenţi că problemele trebuie rezolvate în linişte: “Problemele dumneavoastră trebuie să fie soluţionate împreună, în linişte, fără presiune, cu încredere reciprocă. (…) La mulţi ani!”, a spus Şova. Ministrul Transporturilor a fost întrerupt de mai multe ori cu scandări precum „Hoţii” şi „Grevă generală”, mare parte din discursul său, care a durat 2 – 3 minute, fiind de neînţeles din cauza vuvuzelelor. Ulterior, ceferiştii au plecat în marş către Guvern.
Mitingul a fost organizat de Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi “ELCATEL”, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federaţia Sindicatelor Alfa Transport şi Federaţia Naţională Sindicală din Infrastructură Feroviară, organizaţii grupate în Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare, împreună cu Federaţia Naţională “Drum de Fier”.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here