Ceartă pornită de la niște bolduri

289

Scandal, ieri, pe o uliță din satul Valea Racilor, de la Negomir, după ce proprietarii unor vite s-au luat la ceartă cu cei ai unor flori. Cei dintâi spun că ceilalți au pus bolduri în flori pentru ca vitele lor să nu le mai mănânce, lucru pe care ceilalți îl neagă, deși un astfel de ac cu gămălie, înfipt într-o frunză, a ajuns inclusiv la Poliție, ca probă. Oamenii nu se mai înțeleg de câteva zile, cei din familia Spătaru, fiind supărați că au pus în zadar flori pe la poartă pentru a înfrumuseța zona, florile fiindu-le mâncate de vacile care umblă libere pe uliță. Ei neagă faptul că ar fi pus bolduri în flori pentru a le proteja, dar unul dintre crescătorii de animale, Ștefan Văduva, e convins că cel puțin trei dintre vitele sale sunt în pericol, după ce le-a văzut mâncând flori în care erau înfipte boldurile cu pricina.
“Am 65 de ani și nu am pomenit în viața mea ca o persoană să se gândească la așa ceva. Vitele noastre merg pe drum, dar pentru că sunt numai bolovani pe mijlocul uliței, normal, merg pe margine și poate mai apucă în stânga și în dreapta din ce mai văd verde, poate chiar din flori, dar să pui ace cu gămălie ca să faci rău nu am pomenit așa ceva. Am trei vite care de câteva zile mai mult stau culcate decât să mănânce. Cei cu florile spun că din cauza căldurii, dar nu-i așa pentru că temperaturi ridicate se înregistrează de multe zile, nu de ieri de azi”, spune Văduva, vecinul său, Gheorghe Spătaru, acuzându-l că el ar fi înscenat, de fapt, totul pentru a se victimiza. “Nu am pus noi nici un bold. El a vorbit cu copii din sat și i-a învățat să pună bolduri în flori atunci când a chemat Poliția la fața locului. Nu stau eu să pun bolduri în frunze. Noi am vrut doar să facem frumos aici, dacă vine cineva de la Primărie și ne spune că nu e voie cu flori la poartă o să le tăiem, nu e o problemă, dar, deocamdată, de la Primărie ne-au spus să înfrumusețăm și noi asta am făcut”, spune Spătaru.
Fiul său a venit, ieri, din Franța după ce a aflat de scandalul iscat și a declarat ferm și răspicat că orice vită se va atinge de florile familiei sale va plăti cu viața. “Eu știu că florile sunt pe proprietatea mea și a părinților mei și nu am bătut 2500 de kilometri până aici ca să mă cert pentru niște flori sau niște bolduri. O spun tare și răspicat să mă audă și oamenii din sat că orice vită se va atinge de ceva de pe proprietatea mea va fi omorâtă. Acolo unde o prind o omor și o las pe loc pentru ca după aia să vină proprietarul să și-i ridice de acolo, să văd cum justifică prezența animalului pe proprietatea mea. Până atunci, orice spun cei cu vitele, nu au dreptate pentru că nu a pus nimeni bolduri în flori. Ei au intrat cu vitele prin livezile și fânețele noastre și ca să nu ne mai certăm cu ei au înscenat treaba asta”, spune și fiul proprietarilor florilor.
Scandalul a dus și la formularea a două plângeri la Poliție, oamenii cerându-le anchetatorilor să prevină escaladarea conflictului, dar și să îi găsească pe vinovați, dacă vacile lor vor muri din cauza boldurilor. Deocamdată ei însă trebuie să aștepte câteva luni de zile pentru a vedea dacă starea de sănătate a animalelor se înrăutățește sau nu, medicii veterinari spunând că boldurile înghițite ajung la inima vacii după vreo șase luni, de abia atunci fiind vizibilă o eventuală înrăutățire a sănătății acestora.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here