Ceaiuri calde pentru salariaţi şi târgujieni

178

ceai-caldÎn aceste zile în care gerul cumplit a pus stăpânire pe judeţul nostru, Primăria Târgu-Jiu a stabilit să ofere ceaiuri calde salariaţilor, angajaţilor direcţiilor şi a societăţilor din subordine. De asemenea, de ceaiuri pot avea parte şi cetăţenii care trec prin zona centrală a municipiului ori prin Piaţa Mică.

„Având în vedere că sunt aceste temperaturi extreme, am luat ca măsură să oferim ceai în primul rând angajaţilor din cadrul Primăriei, direcţiilor noastre şi societăţilor din subordine, şi bineînţeles pentru cetăţeni. Pentru aceştia, sunt două astfel de puncte amenajate, unul în zona centrală şi un altul în Piaţa Mică”, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj atenţionează toţi angajatorii să pună în aplicare prevederile din Ordonanţa de Urgenţă nr. 99 din 29.06.2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. În acest sens, în perioadele cu temperaturi extreme, respectiv în aceste zile, când maximele de peste zi sunt cu multe grade sub zero, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de normele generale de securitate şi sănătate în muncă.

Sancţiuni pentru angajatori

„Angajatorii care au salariaţi ce prestează activităţi în aer liber trebuie, conform legii, să le ofere ceaiuri fierbinţi, să acorde pauze de lucru şi să asigure echipamentul individual de protecţie. Patronii care nu por asigura aceste condiţii, pot lua alte măsuri menite să vină în sprijinul angajaţilor. Printre acestea se numără reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11:00 şi după ora 17:00), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, a declarat şeful ITM Gorj, George Romanescu. Dacă angajatorii nu respectă aceste prevederi, ei pot risca amenzi contravenţionale, cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei. Aceste măsuri minimale de protecţie a sănătăţii salariaţilor trebuie luate dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutiv.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here