* Minivacanță de patru zile
Angajații de la stat se vor bucura, luna aceasta, de câteva zile libere legale. În luna august, aceștia vor beneficia de o minivacanță cu ocazia sărbătorii ,,Adormirea Maicii Domnului”.
Adormirea Maicii Domnului, care se serbează în fiecare an în data de 15 august, va cădea, anul acesta, într-o zi de marți. Încă de la finalul anului 2022, Guvernul a decis să facă punte în luna august, de Sfânta Maria. Astfel încât bugetarii se vor bucura de o minivacanță de patru zile, având liber și pe data de 14 august. Pe de altă parte, și angajații de la privat vor avea o zi liberă.
Mai exact data de 15 august, când majoritatea acestora nu vor lucra. Salariații trebuie să primească liber în această zi, iar, cu acordul angajatorului, își pot lua o zi de concediu de odihnă pe data de 14 august, astfel încât să facă o punte între weekend și sărbătoarea Sfântei Maria.
Bugetarii, nevoiți să recupereze ziua liberă
În ceea ce îi privește pe bugetari, aceștia vor fi nevoiți să recupereze ziua liberă suplimentară până la data de 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă. Există însă și situații în care salariații nu își pot lua liber pe 15 august. Este vorba aici de unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității. Salariaților care lucrează în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Compensații pentru cei care nu vor avea zi liberă
Astfel, potrivit avocatnet.ro, există anumite soluții și pentru cei care lucrează în zilele libere, soluții prevăzute chiar în Codului Muncii din România. În acest fel, angajații care sunt chemați la muncă în ziua liberă oferită de la stat au ulterior dreptul la compensații. Aceste compensații pot fi exprimate prin acordarea unei zile libere în interval de 30 de zile sau adăugarea unei sume de bani suplimentare la salariu. Dacă angajatorii nu respectă aceste reguli, riscă să primească din partea autorităților române o amendă destul de costisitoare, într-o valoare cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Această prevedere este în conformitate cu articolul 260 alineatul 1 litera G din Codul Muncii.
M.C.H.