Ce trebuie să facă fermierii care vor să obţină fonduri europene

1444

agricultorŞtefan Mantea, directorul general ANCA, a vorbit despre etapele pe care trebuie să le parcurgă un fermier în vederea accesării de fonduri nerambursabile. Acesta a arătat că, în primul rând, fermierii trebuie să se prezinte la oamenii Agenţiei din teritoriu, respectiv la Centrele Locale de Consultanţă Agricolă (CLCA) şi apoi la Oficiile Judeţene de Consultanţă Agricolă (OJCA), unde vor primi informaţii despre ce acte au nevoie şi ce punctaj va primi proiectul.
În această etapă, consultanţa este gratuită. Doar atunci când se întocmeşte proiectul de către personalul ANCA se percepe un tarif cuprins între 1-5% din valoarea acestuia.

Pentru fermele de semisubzistenţă şi întocmirea proiectului este gratuită.
Consultanţa ANCA nu face proiectele care necesită construcţii, deoarece nu are personal calificat pentru meseriile de constructor şi arhitect. În acest caz, fermierii trebuie să apeleze la firmele private de consultanţă.
Ştefan Mantea a arătat că problema cea mai spinoasă o reprezintă actele de proprietate, deoarece mulţi fermieri, mai ales în zonele montane, au neglijat să-şi pună la punct actele de proprietate (CF, acte vânzare-cumpărare, donaţii, etc).
În vederea creşterii numărului de proiecte depuse, ANCA va merge pe două direcţii: o mai bună informare în teritoriu şi identificarea potenţialilor beneficiari ca sarcină de serviciu şi ca mod de evaluare a consultanţilor agricoli locali.
Irina PICIORUŞI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.