Ce spun primarii despre alegerile în două tururi

1063

Guvernul a transmis Parlamentului proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care își va angaja răspunderea. Primarii din Gorj spun că soluția este „bună”, în ton cu democrația.

Potrivit proiectului, cel de-al doilea tur de scrutin se organizează în două situații: dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate și în caz de balotaj între candidații la funcția de primar.
Primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, spune că alegerile în două tururi reprezintă un vot care conferă mai multă legitimitate. „Eu cred că este în favoarea cetățenilor și în favoarea comunităților, pentru că discutăm totuși de un primar ales măcar în al doilea tur cu sufragiile a jumătate plus unu din alegătorii care se prezintă la urne. Și e un lucru bun, determinat de ce s-a întâmplat în trecut, cu o prezență scăzută la vot, în primul tur, și de foarte multe ori cu un număr și cu procente foarte mici pentru cei care erau aleși în funcția de primar”, a declarat Romanescu, sperând să repete figura de acum trei ani, când și-a obținut mandatul cu peste 51% din voturi. „În 2017 când am candidat, numărul de voturi și procentele îmi asigurau câștigarea mandatului chiar din primul tur, dacă se mergea pe varianta celor două tururi, lucru pe care cred că îl voi repeta și în 2020. De aceea e un lucru bun, că vor fi tot mai puține persoane care pot contesta mandatul primarului ales în funcție”.

„Nu e o soluție bună”
În schimb, primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, consideră că actualul sistem de vot avantajează în mod clar primarii aflați în funcție. „Dacă ne întrebați pe noi, primarii în funcție, cred că majoritatea o să spună că nu este o soluție bună, având în vedere că forma aceasta, doar într-un singur tur, avantajează primarii în funcție”, spune Cotojman, adăugând: „Ca om politic, nu pot să spun decât că ne însușim decizia de la centru și că este o soluție democratică vizavi de reprezentarea unui primar în comunitatea respectivă. Cred că e o soluție care aduce un oarecare avantaj pentru partidele mici, pentru că le dă posibilitatea ca în turul doi, dacă au un candidat redutabil, să câștige această competiție. Altfel, în varianta cu un singur tur, orice primar în funcție este avantajat și cu siguranță câștigă alegerile”.
Primarul interimar al comunei Crușeț, Teodor Godeanu, spune că nu îl deranjează varianta de alegeri locale în două tururi de scrutin. Acesta va candida în vară pentru mandatul de primar, după ce fostul edil și-a pierdut funcția din cauza incompatibilității constatate de ANI. „Acum ce se decide, mai puțin e important. Dacă faci treabă și te implici, eu zic că nu ar fi o problemă. Probabil unde sunt comunități mai mari, unde se împart voturile, în rest, noi ne mobilizăm ca să fie bine. Eu sper să câștig din primul tur fără niciun fel de probleme”, a spus Godeanu.
Proiectul de lege inițiat de Guvern conține și prevederi menite să combată turismul electoral. Astfel, cei care și-au schimbat domiciliul sau reședința cu trei luni înainte de alegerile locale vor vota tot în localitatea unde au domiciliat, pe liste suplimentare, și nu unde s-au mutat.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here