Ce se întâmplă cu Strategia Energetică a României, după căderea Guvernului PSD: ZONA ENERGETICĂ, ÎN AER! Maioreanu, optimist!

1521

Strategia Energetică a României 2019 – 2030, cu perspectiva anului 2050, va fi dezbătută, marți, 15 octombrie a.c., la Universitatea Politehnică București, după ce Ministerul Energiei a anunțat că a finalizat proiectul Strategiei, Raportul de Mediu și Studiul de Evaluare Adecvată, în urmă cu trei luni, iar comentariile şi propunerile scrise au fost așteptate până la finele săptămânii trecute. Strategia Energetică a României a fost prezentată în urmă cu exact un an și putea fi adoptată printr-o hotărâre a Executivului, numai că fostul ministru al Energiei, Anton Anton, a ținut proiectul la sertar. Oricum, după căderea Guvernului PSD e puțin probabil ca documentul care definește viziunea și stabilește obiectivele fundamentale ale procesului de dezvoltare a sectorului energetic să fie adoptat de viitorul Executiv.

Strategia Energetică a României 2019 – 2030, cu perspectiva anului 2050 e în aer, chiar dacă cei rămași în Ministerul Energiei, după căderea Guvernului Dăncilă, se declară încrezători și speră că documentul va fi adoptat.Trebuie spus că, după dezbaterea publică, care se va finaliza marți, se așteaptă avizul Ministerului Mediului, iar apoi o dezbatere transfrontieră cu statele vecine Bulgaria, Serbia și Ungaria care și-au manifestat intenția de a participa la consultări, în urma notificărilor remise de Ministerul Energiei, în contextul în care unul dintre proiectele hidrotehnice cu folosinţe complexe şi cu un mare potenţial de a genera dezvoltare economică regională este Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele–Nicopole, proiect ce va fi realizat prin amenajarea Dunării pe sectorul aval de Porţile de Fier I şi II, până imediat în aval de confluenţa cu râul Olt, în cadrul cooperării între guvernele din România, Bulgaria şi Serbia. Abia după parcurgerea acestor etape, draftul Strategiei Energetice a României va fi supus avizării interministeriale.
Secretarul de stat Andrei Maioreanu se declară optimist și spune că viitorul Guvern va avea posibilitatea să adopte documentul care indică reperele naționale, europene și globale care influențează și determină politicile și deciziile din domeniul energetic.,,După consultarea publică cu ONG-urile, sindicate și zona politică, Strategia nu a fost contestată și nu au existat reacții negative împotriva acesteia, așa că nu văd de ce n-ar fi adoptată de către viitorul Guvern”, a adăugat Maioreanu. Trebuie precizat că Strategia Energetică a României prevede în Programul de investiții strategice de interes național, realizarea unui grup energetic nou, de 600 MW la Rovinari și pune o importanță deosebită pe lignitul din carierele din Oltenia pentru asigurarea adecvanței SEN.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Singura realizare va fi ca in CV-ul dlui secretar de stat ,va scrie ca a detinut aceasta functie un numar de ani, ceea ce il face apt pentru a ocupa o functie bine platita la una din societatile unde statul nu are pachetul majoritar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.