CE Oltenia, zero șanse de a recupera debitele RAAN și Termo Craiova

227

Situaţia celor două societăţi restante către Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) intrată în faliment şi SC Termo Craiova SRL, aflată la un pas de faliment, adâncește pierderile financiare anunțate de conducerea companiei la începutul acestui an. Reamintim că, CEO a făcut public că, în 2015, societatea a înregistrat o pierdere de 895 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei, RAAN, aflată în insolvenţă din septembrie 2013, a intrat joi în faliment, conform deciziei Tribunalului Mehedinţi, iar în 17 februarie 2016, Curtea de Apel Craiova ar putea să declare faliment şi pentru SC Termo Craiova SRL. “Având în vedere că aceste societăţi erau în procedura de insolvenţă, CE Oltenia a constituit provizioane pentru risc de încasare, respectiv: pentru creanţa RAAN în valoare totală de 383 milioane de lei, provizionul de risc constituit a fost de 345 milioane de lei, iar pentru creanţa Termo Craiova, în valoare totală de 299 milioane de lei, provizionul de risc constituit a fost de 269 milioane de lei. Prin intrarea în faliment a celor două societăţi, şansele CE Oltenia de a recupera aceste sume devin zero, fapt ce va influenţa în mod negativ rezultatul estimat al anului 2015, astfel încât pierderea calculată va creşte cu încă 68 milioane de lei (diferenţa de 38 milioane de lei aferentă creanţei RAAN şi diferenţa de 30 milioane de lei aferentă creanţei Termo Craiova)”, se menţionează în comunicatul de presă. Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, a declarat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că unitatea a înregistrat pe parcursul anului trecut pierderi în valoare de 895 milioane lei, cei mai mulţi bani provenind din activitatea de exploatare, în timp ce veniturile totale ale companiei sunt în sumă de 4,45 miliarde de lei. Cele mai mari venituri pe anul trecut s-au înregistrat din activitatea de exploatare, respectiv 4,38 miliarde de lei, iar cele mai mari cheltuieli au fost estimate tot la activitatea de exploatare, respectiv 5,1 miliarde de lei.
Laurenţiu Ciobotărică a afirmat că pierderile înregistrate de companie reprezintă sume de bani pe care CEO le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică şi de cărbune către diferite CET-uri din ţară, totalul fiind de aproximativ 419 milioane de lei.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here