CE Oltenia scapă de supraimpozitare

1121

Complexul Energetic Oltenia nu va fi supraimpozitat, cum era prevăzut într-o ordonanță de urgență, care stabilea ca profitul celor mai importanți producători de energie să fie impozitat inițial cu 95 la sută. Și procentul s-a schimbat, propunerea fiind taxarea cu 80% a veniturilor producătorilor de energie.

Corecție
Astfel, producătorii de energie pe bază de combustibili fosili nu vor fi supraimpozitați, iar anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu. „Am venit cu o corecție a acestui amendament, să excludem producătorii de energie electrică pe bază de combustibil fosil – CET-urile și CE Oltenia – care au costul de producție mai mare de 450 lei/MWh. Vor intra Hidroelectrica și Nuclearelectrica care au costuri de producție mai mici”, a spus Popescu. ,,OUG 118 instituie un impozit de 80% aplicat pe veniturile obținute de producătorii de energie electrică pentru prețuri de vânzare mai mari de 450 de lei/MWh, pe perioada de iarnă”, a declarat ministrul în presa centrală.
Președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, a declarat recent că o astfel de impozitare ar fi dus la scăderea drastică a veniturilor companiei. ,,Noi suntem o societate pe pierderi ale cărei costuri de producție sunt mai mari decât pragul de impozitare și există varianta în care noi să nu fim incluși în această ordonanță. Costurile cu certificatele CO2, costurile de producție, depășesc pragul impus de această prevedere, de 450 de lei. Dacă această ordonanță ne va viza și pe noi, veniturile suplimentare ale CEO din vânzarea de energie în PZU ar scădea drastic. Ar fi o reducere substanțială a veniturilor companiei”, declarase Daniel Burlan în urmă cu o săptămână. Între timp, situația s-a schimbat, iar CEO scapă de această suprataxare.

Plafonare și compensare
Pe de altă parte, măsurile prevăzute în OUG 118, plafonare, compensare și amânare la plată pentru consumatorii vulnerabili, vor intra în vigoare de la 1 noiembrie. Actul normativ se va aproba în plenul Camerei Deputaților astfel încât la 1 noiembrie să fie funcțională și să beneficieze de ea atât consumatorii casnici, cât și întreprinderile mici și mijlocii, profesiile liberale, spitalele, unitățile de învățământ, furnizorii de servicii speciale, ONG-urile, a mai spus Virgil Popescu. ,,Cred că vom găsi o soluție de comun acord în așa fel încât absolut toți pe care i-am menționat să poată beneficia de plafonare și compensare”.

Furnizorii își vor primi banii
Acesta îi asigură pe furnizori că-și vor primi banii în termenul legal de 30 de zile, stipulat în actul normativ. „Ulterior celor 30 de zile se pot reface calcule, iar dacă vor fi greșeli, se rezolvă. Legea poate fi oricând modificată, în termen de 5 luni de zile. O adaptăm noilor modificări. Comisiile de specialitate din Camera Deputaților dezbat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022”, a mai precizat ministrul.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here