CE Oltenia renunță la cele peste 1.500 de disponibilizări din acest an!?

2849

* Lider: Discuția pentru plățile compensatorii este prematură. Poate la anu’, disponibilizări nu vor fi în acest an

Peste 1.500 de salariați ai CE Oltenia și-ar putea păstra slujbele dacă societatea de stat va renunța la concedierile prevăzute pentru acest an, în planul de restructurare. În acest an, Complexul Energetic Oltenia ar fi pierdut 2.000 de oameni, într-o criză acută de personal, cu tot cu cele generate de externalizarea Termocentralei Craiova II.

Informația vine de la un lider de sindicat de la SE Turceni, Eugen Iovan. Acesta a declarat în presa locală că disponibilizările nu vor mai avea loc, dată fiind situația dificilă în care se află sistemul energetic. De asemenea, un alt lider de sindicat, Gabriel Căldărușe, afirmă că administrația CEO trebuie să renunțe la concedieri, în contextul actual, când Germania își redeschide carierele și minele de cărbune. De asemenea, acesta menționează și declarația lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, care a spus că termocentralele pe cărbune vor funcționa la capacitate maximă, fiindcă războiul din Ucraina și criza energetică impun o astfel de măsură, cu prioritate.
Astfel, Gabriel Căldărușe precizează: ,,Este strict părerea mea, disponibilizările nu ar mai trebui făcute în situația de față. Să nu uităm, ce a spus și ministrul: termocentralele pe cărbune trebuie să funcționeze la capacitate maximă”. De asemenea, Eugen Iovan consideră că discuția privind cele 48 de salarii compensatorii în caz de concedieri colective la Complexul Energetic Oltenia, cerute de SMEO, adică 280.000 de lei/salariat, este prematură pentru că disponibilizările nu vor mai avea loc în plină criză energetică. Liderul de la Turceni a avut o intervenție în acest sens, la Radio Infinit: ,,Să trecem de iarna asta, să avem cărbune, termocentralele să fie pregătite și vedem la anul”, a spus el.
Gabriel Căldărușe, președintele SMEO, a cerut ca în cazul concedierilor să fie acordate 48 de salarii compensatorii și venit de completare pentru o perioadă de patru ani, pentru fiecare salariat concediat în parte. Mai mult, venitul de completare va trebui actualizat anual.
Mihaela C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here