CE Oltenia pierde patru milioane de lei pe zi

1439

Complexul Energetic Oltenia ar fi pierdut în primele cinci luni ale anului 600 milioane de lei, după ce anul trecut a raportat un minus de 1,13 miliarde de lei. Asta, înseamnă o pierdere de aproape patru milioane de lei pe zi. Există acum riscul ca la finalul anului rezultatul companiei să fie și mai prost ca anul trecut. Cauzele principale ale acumulării acestor pierderi sunt diferențele de curs valutar aferente creditelor de investiții pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de UE, și mai ales din cauza exploziei prețurilor certificatelor de dioxid de carbon, spun oficialii societății.

În Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe 2019, șefii CEO și-au propus să obțină profit. Rămâne de văzut dacă vor găsi din nou fonduri pentru plata certificatelor de CO2, respectiv taxa de poluare impusă statelor din UE. Asta deoarece, numai pentru certificatele aferente energiei produse în anul 2018 s-a achitat peste 45% din cifra de afaceri a companiei.
CE Oltenia este deținută de Ministerul Energiei. Compania operează cele mai mari termocentrale pe cărbune din țară, Turceni, Rovinari și Craiova, și are concesionate minele de lignit din bazinul carbonifer al Olteniei. În prezent, societatea are 13.000 de angajați însă situația acestora nu este deloc roz. Într-un document elaborat de auditorul independent BDO Audit SRL se spune că la CEO continuarea activității este pusă sub semnul întrebării. ,,Atragem atenția asupra Notei 34 ,,Continuarea activității” la situațiile financiare, care menționează faptul că, în principal din cauza creșterii imprevizibile a prețului certificatelor privind emisia de gaze cu efect de seră, Societatea înregistrează la 31 decembrie 2018 o pierdere de 1.133,5 milioane lei și prezintă active curente nete negative în sumă de 1.498,1 milioane lei. De asemenea, indicatorii financiari asumați prin contracte de credit bancar nu sunt îndepliniți. Aceste aspecte conduc la un risc ridicat privind posibilitățile Societății de a-și onora obligațiile pe termen scurt. Aceste condiții, împreună cu datele prezentate în Notă, indică existența unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea Societății de a-și continua activitatea”, se spune în raport.
A.S.

2 COMENTARII

  1. Cu puțin noroc se va găsi un ,,inventator,, precum Voica Gheorghe ,ce sa îmbogățit din procesele cu CEO ,care să mai stoarcă din venituri.

  2. Indiferent de ce si-au propus sefii CEO, bugetul societatii este inca aprobat de guvern.Asta inseamna ca daca guvernul vrea sa bage in pierdere societatea o va face, daca nu, nu.Oricum consiliul de supraveghere si actionaarii isi vor incasa sumele muncite din greu,asa ca sa steaa linistiti.Ca la noi la nimeni,buget aprobat de guvern cu consiliu de supraveghere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here