CE Oltenia are nevoie de „o restructurare profundă”

1899

Ministerul Energiei vorbește iarăși despre mixul energetic și ia în calcul o integrare a Complexului Energetic Oltenia cu Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie energetică de stat. Oficialii ministeriali știu că România nu se poate descurca fără cărbune, iar producătorul de energie electrică pe bază de lignit din Gorj are nevoie de ajutor.

„Ar fi anti-competitivă”
O eventuală fuziune a CE Oltenia cu Hidroelectrica nu este privită cu ochi buni de către Fondul Proprietatea, deținător al unor pachete minoritare în ambele companii. „În primul rând, legalitatea acestei propuneri este foarte discutabilă. O alăturare de companii de această natură ar genera îngrijorări privind un posibil ajutor de stat și ar fi anti-competitivă. În al doilea rând, simplul transfer al profitului Hidroelectrica către CE Oltenia nu reprezintă o soluție pentru redresarea acesteia. CE Oltenia se găsește într-o situație nefericită, neputând să plătească certificatele și are nevoie de o restructurare profundă, care să aibă loc cât mai curând. Altfel, viitorul sau va fi sever afectat”, au anunțat oficialii Fondului Proprietatea (FP), pentru energynomics.ro.
Mai mult, fuziunea celor două companii nu are sens din perspectivă economică, mai susțin cei de la FP, pentru că acestea se află pe niveluri complet diferite de profitabilitate și eficiență. „Ca atare, o fuziune nu ar face decât să reducă performanța Hidroelectrica, anulând practic șansele companiei de a fi listată pe bursă. Niciun acționar rațional nu ar susține vreodată o asemenea distrugere de valoare. Mai mult decât atât, contribuția Hidroelectrica la bugetul de stat prin impozitul pe profit și dividendele plătite ar fi redusă semnificativ, poate chiar ar dispărea complet, provocând o gaură foarte mare în buget”, au mai afirmat reprezentanții FP, menționând că nu vor fi niciun fel de beneficii din „întârzierea restructurării CE Oltenia pe seama reducerii profitabilității Hidroelectrica”.
Și Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că fuziunea dintre Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica „cred că e văzută ca o soluţie pentru a fi susţinută activitatea CEO şi mi se pare un pic naivă ideea că dacă nu pot să subvenţionez o activitate, o companie, dacă o amestec cu alta, atunci o să pot”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here