Guvernul condus de Florin Cîţu ne-a pregătit un lung şir de reforme pe care le-a prezentat comisarilor europeni, fără ca aceste proiecte să fie dezbătute public, în ţară. Printre altele, reformarea sistemului de pensii, în sensul creşterii vârstei de pensionare, şi majorarea taxelor şi impozitelor.
Florin Cîţu a mers la Bruxelles cu lista de reforme, fără dezbateri publice în ţară, arătând comisarilor europeni că doreşte să restructureze toate domeniile vitale. De două zile, a apărut şi informaţia potrivit căreia va CREŞTE vârsta de pensionare. Astfel, bărbaţii vor munci până la 68-69 de ani, iar femeile vor ieşi la pensie la 65 de ani.
Iată trei puncte din documentul prezentat Comisiei Europene:
„Obiectivele vor fi susținute de unele reforme foarte concrete care vor fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Majoritatea vor fi implementate între 2021 și 2024, în timpul mandatului actualului Parlament. Acestea sunt reforme structurale pe care România le-a întârziat prea mult timp:
a) Pensii – o reformă majoră care să asigure echitate pentru cei cu venituri mici, dar și sustenabilitate fiscală pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.
b) Politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru creșterea veniturilor din taxe și impozite, optimizarea cheltuielilor și stabilitatea cadrului fiscal.
c) Întreprinderi de stat – revizuirea cadrului întreprinderilor publice pentru a îmbunătăți guvernarea corporativă și pentru a asigura respectarea strictă a acestor reguli, monitorizare și control cu accent pe responsabilitate și performanță”.
M.C.H.