Ce minuni mai fac managerii-bugetari din Penitenciarul Târgu-Jiu

142

penitenciarDe Moş Nicolae, azi, pe 5 noiembrie, camionul cu numărul GJ 01 XNE, aparţinând Penitenciarului Târgu Jiu a mai făcut o cursă tocmai la Jilava, lângă Bucureşti, pentru a aduce bovinelor de la GAZ – Gospodăria Agro Zootehnică ceva fân. Cu siguranţă că e un cadou de moş Nicolae adus bovinelor, că altfel s-au săturat să mănânce câte o căruţă de papură strânsă de prin lacurile din jur.

Toate bune şi frumoase, dar abia acolo au găsit fân. Nu era mai simplu să cosească fânul propriu sau al Jandarmeriei Gorj ? Mai ales că un camion aduce 200 de baloţi, a câte 1500 de lei balotul. Cum s-ar zice, fânul costă 3 milioane de lei, iar motorina şi şoferul costă peste 12 milioane de lei. Dar, vorba aceea, dacă-s bani de la stat pot să meargă şi pe statul degeaba al lucrătorilor Penitenciarului Târgu Jiu.

*

Marea speranţă a mai marilor ANP şi chiar a liderului unui sindicat din domeniul penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu, de a-i salva pe urmăriţii penal de la Penitenciarul Târgu Jiu se năruie. Nădejdile boşilor de la cârma ANP, în frunte cu chestorul Ioan Băla, directorul general, se legau de încercarea de cocoloşire a afacerilor oneroase cu bani europeni de la titularul de proiect – Penitenciarul de Femei Târgşor, din Prahova. Biroul relaţii publice şi mass-media al ANP a publicat pe site-ul lor o informare de presă, din data de 02.12.2011, prin care anunţă că ANP „a luat măsura punerii la dispoziţie, conform Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţie Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a 12 funcţionari publici cu statut special din cadrul Penitenciarului de Femei Târgşor. Măsura a fost luată ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva acestora, pentru infracţiuni legate de obţinerea (corect ar fi fraudarea sau prejudicierea, în cel mai rău caz, n.m. I. Predo) de fonduri din bugetul Comunităţii Europene. Printre persoanele respective se regăsesc directorul unităţii penitenciare, directorii adjuncţi responsabili pentru activitatea din sectoarele educativ şi economico-administrativ, contabilul şef (care se autodenunţase, gândind că va găsi clemenţă, n.m.) consilierul juridic al penitenciarului şi alţi funcţionari public cu statut special din aceeaşi unitate. În acelaşi timp, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dispus ca atribuţiile funcţiilor îndeplinite de cei 12 funcţionari publici cu statut special să fie preluate de alţi angajaţi din sistem”. Într-o discuţie telefonică, liderul de sindicat Sorin Dumitraşcu îmi spusese, cu o săptămână mai devreme, de începerea urmăririi penale. Dar împotriva a 15 persoane. Probabil, trei dintre urmăriţii penal sunt colaboratori ai Penitenciarului de Femei Târgşor. Este limpede că, din moment ce tăvălugul a pornit de la Târgşor, nici Papa de la Roma nu-i mai scapă pe urmăriţii penal de la Penitenciarul Târgu Jiu.

*

ANP a operat cu mare promptitudine, demnă de o cauză mai bună, înlocuirea purtătorului de cuvânt Ilinca Ana Maria Stroe cu directoarea adjunctă Raluca Niţoiu. În schimb, la data de 05.12.2011, pe site-ul ANP se observă că director la Penitenciarul Târgu Jiu este Comisarul Ion Popescu. Şi noi, cei din Gorj, credeam că director este Marin Calotă. Chiar dacă şi-a luat un concediu de zece zile exact într-o perioadă în care avea foarte multă treabă. Altă năzbâtie îi aparţine juristului Penitenciarului Târgu Jiu, Adrian Chertes. Domnia sa se mai dă în stambă cu câte o necurată. Astfel că, la Tribunalul Gorj se află pe rol Dosarul nr.12992/95/2011, înregistrat la data de 27.10.2011, prin care el cere anularea actului administrativ prin care a fost pus la dispoziţie. Adică, el se judecă, bine mersi, cu Penitenciarul Târgu Jiu. Chiar dacă decizia a fost luată în urma implicării sale în dosarul cu prăduirea a 80.000 de euro veniţi printr-un proiect de la Comisia Europeană. L-am întrebat pe juristul, deocamdată puşcăriabil, ce nu este corect atunci când legea este clară şi, mai mult, se şi aplică? Dacă tot e aşa de priceput, de ce nu-i reprezintă şi pe ceilalţi puşcăriabili în acest demers ce aduce a tupeu!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here