Cazurile de rujeolă, în scădere

2706

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat, luni, că numărul cazurilor de rujeolă a scăzut foarte mult, iar România nu se mai află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. De la 100 – 120 de cazuri pe săptămână s-a ajuns la 12 – 18 cazuri, cel mult 20.

Autoritățile se așteptau la o creştere a îmbolnăvirilor de rujeolă, odată cu începerea şcolii, dar nu a fost aşa. Totodată, s-a remarcat că rata vaccinării a crescut mult în România.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.
Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nu prezintă nici un simptom; bolnavul este contagios şi aproximativ patru zile după erupţia cutanată specifică bolii.

Rujeola: simptome şi tratament
Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, persoana prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare.

Ulterior, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul.

În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp. Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului; o persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii. În cazurile în care nu apar complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu. Se pot folosi medicamente care scad febra, precum ibuprofenul sau paracetamol.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here