Cazul Ţundrea: Adevăratul autor fuge de procurori

165

31 TUNDREA 1[(000422)18-54-14]Procurorul-şef al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a declarat ieri la Târgu-Jiu că adevăratul autor descoperit în cazul “ţundrea” a refuzat să se prezinte de fiecare dată când a fost citat. Iacob a dispus reluarea cercetările în dosarul în care gorjeanul Marcel Ţundrea a fost condamnat pe nedrept pentru omor asupra unei minore de 14 ani.

Vorbim despre cea mai gravă eroare judiciară post-decembristă. La Gorj a venit deja procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, pentru a descoperi adevăratul autor al faptelor petrecute în urmă cu 19 ani. Împreună cu o echipă formată din cei mai buni criminalişti din ţară, Marius Iacob va proceda marţi, 1 februarie, la reconstituirea faptelor din 1992.

“Suspectul din acest caz a fost citat de mai multe ori la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a refuzat să se prezinte. Este citat şi mâine (n.r. 1 februarie) la Pojogeni, unde mergem la faţa locului pentru o cercetare, sper reconstituire. Au mai fost chemaţi la audieri şi rudele victimei, iar în zilele următoare doresc să-i audiez şi pe cei care au anchetat cazul Ţundrea pentru a vedea ce au de spus. După cum bine ştiţi, s-a stabilit clar că nu Marcel Ţundrea este autorul omorului şi violului petrecut în 1992 şi asta datorită unui procuror de aici de la Gorj, domnul Emil Moţa care a avut curajul să constate, după ce Justiţia l-a condamnat definitiv pe Ţundrea, că nu el este autorul. De aceea mă aflu aici, chiar dacă faptele s-au prescris, încercăm o suspendare a acesteia, astfel încât adevăratul autor să fie pedepsit”, a explicat Marius Iacob.

Dreptate post-mortem!

La Tribunalul Gorj au fost chemate luni şi rudele minorei omorâte în 1992. Acestea au spus că de 19 ani se ştie că nu Ţundrea a omorât-o pe Mioara Gherasie, dar că anchetatorii care s-au ocupat de caz au refuzat să ia în calcul acest lucru.

Marius Iacob a declarat că în urma unor probe ADN s-a constatat că nu Marcel Ţundrea este autorul faptelor pentru care a fost condamnat, ci o altă persoană care se află în libertate. Adevaratul autor este identificat de procurori, însă anchetatorii nu au divulgat numele acestuia.

Aşadar, după 19 ani de la comiterea faptelor, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au identificat adevăratul autor al violului şi omorului produs asupra minorei Mioara Gherasie din Pojogeni.

31 TUNDREA 1[(001548)18-55-32]Se ştia încă din 2004 că nu Ţundrea este autorul, când o probă ADN a confirmat acest lucru. O ştia şi Ţundrea, însă trei ani mai târziu, gorjeanul condamnat pe nedrept a decedat din cauza unor complicaţii la plămâni.

Cel care l-a anchetat în 1992 pe Marcel Ţundrea, procurorul Ion Diaconescu, a făcut o declaraţie şoc, în sensul că ceea ce se întâmplă acum cu reluarea cercetărilor este o mascardă de justiţie, considerând că adevărata dreptate a făcut-o el în 1992.

Remember!

Reamintim, în 1992, în localitatea Projogeni se petrecea o oribilă crimă. O minoră de 14 ani a fost violată şi omorâtă cu bestialitate. Prompţi, anchetatorii conduşi de procurorul Ion Diaconescu, l-au identificat ca autor ale oribilelor fapte pe Marcel Ţundrea. Acesta şi-a susţinut permanent nevinovăţia, însă ani de zile a purtat un dialog al surzilor. Abia în 2004 a existat un procuror, respectiv Emil Moţa, care a avut curajul să verifice dacă ceea ce spune Ţundrea este adevărul. A rămas uimit când a constatat că un om nevinovat se află în spatele gratiilor.

A urmat o lungă perioadă în care Marcel Ţundrea a încercat să arate că nu el este autorul, de data aceasta din libertate. Pentru procurorul Moţa a urmat, de asemenea, momente cumplite, a fost înlăturat de la conducerea Parchetului din Gorj şi izolat de colegii de breaslă.

Diaconescu: Acum e o mascaradă de Justiţie!

Chiar şi după ce s-a aflat negru pe alb că nu Ţundrea este autorul, procurorul Ion Diaconescu a continuat să ia în derâdere totul. Diaconescu a precizat că ceea ce se face acum este o mascaradă de Justiţie şi că probele ADN au fost înlocuite.

Acum Marius Iacob se gândeşte să-l cheme la audieri inclusiv pe Ion Diaconescu.

Trebuie precizat că în acest caz nu rudele lui Marcel Ţundrea au fost cele care au căudat dreptatea. Nici în acest moment, acestea nu sunt interesate de aflarea adevărului. Procurorii Înaltei Curţi doresc însă să creeze un precedent prin suspendarea prescrierii faptelor şi condamnarea adevăratului autor.

Gabriela Mladin

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here