Cazierul judiciar, eliberat online. Propunere

638

Certificatul de cazier judiciar va putea fi eliberat gratuit şi în format electronic, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere publică la Senat, anunță Jurnalul.ro.

Prin această propunere legislativă, inițiatorii spun că doresc o simplificare a relației cetățenilor cu statul și o accelerare a procesului de debirocratizare a proceselor administrative. Totodată, prin simplificarea obținerii acestui document va crește și gradul de accesibilitate al administrației publice pentru persoanele cu dizabilități fizice.

Cazierul judiciar este documentul care arată situația judiciară a unei persoane, adică evidența condamnărilor ori a altor măsuri cu caracter penal, și este cerut în multe situații, fie pentru școala de șoferi, fie pentru obținerea unui loc de muncă, susținerea unor examene sau înscrierea la anumite cursuri și programe.

Conform legislației actuale (Legea 290/2004), persoanele fizice și sau juridice pot obține copii după propriul certificat de cazier judiciar ori extrase din cazierul judiciar în baza unei cereri motivate, care să cuprindă datele cu caracter personal ale persoanei fizice sau datele de identificare ale persoanei juridice.

Prin proiectul de lege înregistrat săptămâna trecută la Senatul României este propusă, practic, modificarea Legii 290/2004 privind cazierul judiciar, pentru a simplifica procesul de obținere a acestui document.

Propunerea a fost făcută de deputații liberali George Cristian Tuță și Sebastian Burduja și semnat de peste 70 de parlamentari din mai multe partide politice.

Mai simplu și mai repede

 

„La momentul actual, România are nevoie de o accelerare a procesului de debirocratizare și de simplificarea proceselor administrative. Pe lângă măsurile luate de Guvern, este necesar să adoptăm măsuri legislative care să faciliteze acest proces. Scopul este acela de a reduce eforturile de procurare a documentelor în vederea obținerii unor servicii publice, în cazul de față, certificatul de cazier judiciar.

Prezentul proiect de act normativ va crea un cadru eficient de simplificare a procesului de obținere a certificatului de cazier judiciar, anume prin introducerea reglementării ca eliberarea acestuia să poată fi făcută în mod electronic”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, după cum scrie în viitoarea lege, certificatul de cazier judiciar se va elibera „gratuit şi în formă electronică”.

Sursă, Jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here