Cazarea în hotelurile din Gorj, monitorizată în permanenţă

148

H EUROPAHotelierii din Gorj vor fi obligaţi să se înscrie într-un sistem prin care turiştii pot fi reperaţi în orice moment. Prin acest sistem se va putea afla oricând cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând ca pensiunile şi hotelurile să fie amendate cu o sumă de pînă la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligaţi ca în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului normativ să înscrie unitatea de cazare în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ministerul va pune la dispoziţia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date în timp real referitoare la numărul turiştilor cazaţi atât în diferite zone turistice, cât şi în fiecare structură turistică de cazare. Prin utilizarea aplicaţiei informatice vor putea fi realizate raportări în orice moment privind gradul de utilizare a capacităţii de cazare, atât la nivel individual, al fiecărei structuri de primire turistice în parte, cât şi la nivel regional sau naţional.

Infractorii, uşor de depistat

„Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de către instituţiile abilitate, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici. De asemenea, persoanele care au săvîrşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional, sau cele cunoscute ca fiind traficanţi, proxeneţi, prostituate etc., care utilizează serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai uşor de către instituţiile abilitate, aplicaţia implementată prin acest act normativ permiţând acest lucru”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Astfel, operatorii hotelurilor şi ai pensiunilor din judeţul nostru vor fi obligaţi să înregistreze turiştii cazaţi în sistemul SIET imediat după verificarea de către recepţioner a datelor înscrise în actul de identitate cu cele completate în fişa de anunţare a sosirii şi plecării. Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligaţi să asigure, la sosirea turiştilor, completarea formularului „Fişa de anunţare a sosirii şi plecării”, precum şi înregistrarea datelor acestora în SIET. Fişele de anunţare a sosirii şi plecării, completate şi semnate de turiştii cazaţi, se preiau, împreună cu actele de identitate, de către recepţioneri, care sunt obligaţi să coreleze şi să verifice dacă datele din fişe sunt aceleaşi cu cele din actul de identitate, să semneze fişele pentru confirmarea completării corecte a acestora şi să restituie imediat actele de identitate turiştilor. Fişele se grupează în ordine alfabetică şi rămân în cadrul structurii de primire turistică, la dispoziţia organelor de poliţie, cu termen de arhivare de trei ani.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here