Cavoul de la poarta bisericii, motiv de scandal la Grui

153

deschidereMai mulţi localnici din satul Grui, comuna Muşeteşti, au protestat ieri în jurul orelor 17.00 în faţa bisericii din localitate, împotriva unui consătean care şi-a permis să îşi construiască un cavou, foarte aproape de poarta de intrare a lăcaşului de cult.

Oamenii şi-au arătat nemulţumirea atât împotriva proprietarului de cavou cât şi împotriva preotului bisericii, bănuit mai ales că popa ar fi chiar pe mână cu vârstnicul Gheorghe Bîjnea, cel care îşi pregăteşte acolo, trufaş, locul de veci. După ce şi-au vărsat oful chiar şi în faţa primarului comunei Muşeteşti, localnicii nemulţumiţi au anunţat că vor dărâma duminică cavoul, încă neterminat, indiferent de motivaţiile celui care coordonează construirea acestuia.

Localnicii din Grui sunt extrem de revoltaţi de faptul că un cavou, spun ei ilegal, este construit de zor, de vreo două nopţi, la intrarea în curtea bisericii din localitate. Nimeni nu înţelege graba cu care se lucrează la cavou şi mai ales faptul că această construcţie se realizează noaptea cavoul langa biserica,,la lumina farurilor”. Nemulţumiţii îl acuză astfel pe Gheorghe Bîjnea, omul în etate de vreo 70 de ani, că ar fi ,,un încrezut care nu ţine cont de nimic pentru a-şi face cavou”. Oamenii spun, de asemenea, că Bîjnea, absent de la acţiunea de protest de ieri, s-ar fi lăudat în comună că ginerele său este un mare afacerist, prezent într-un top de miliardari, la Piteşti, fapt care i-ar da dreptul să îşi facă cavoul ignorând pe toată lumea.

Loc de veci, fără aprobare

protestataraLocalnicii şi-au spus nemulţumirile atât în faţa primarului comunei, Muşeteşti, cât şi a preotului, acuzat că ar fi făcut pact cu Bîjnea pentru a i se permite realizarea construcţiei. ,,Nu are nicio aprobare, construieşte abuziv. Şi preotul zice că nu i-a dat nimic. Nu ştiu nimic nici cei din Consiliul Parohial. Ne sfidează, că au bani. Noi oricum o vom demola pentru că această construcţie este făcută ilegal. primarul si popaNu este corect, este un lăcaş de cult unde oamenii au dat bani cu nemiluita, şi vine oricine să facă ce vrea”, a declarat unul dintre protestatari. ,,Am fântână acolo, eu am casa lângă biserică. Nu se poate să pui morţii lângă casa mea”, a spus revoltată, Angela Ungureanu, una dintre localnicele profund nemulţumite de cavoul ilegal. ,,Nu corespunde, nici ca dimensiuni, nici ca adâncime. Nu există nicio aprobare de la Sanepid, că vede toată lumea că nu este adânc. Mai vrea să ia şi un loc în stânga şi un loc în dreapta. Aici nu e voie să facă asta, şi mai construieşte şi noaptea”, a completat un alt nemulţumit.

Primăria a stopat lucrările

popiReprezentanţii Primăriei Muşeteşti au luat act de gestul lui Bîjnea şi au intervenit la faţa locului, fapt consemnat şi de unul dintre membrii din Consiliul Parohial. ,,Am venit şi am întrebat ce se construieşte aicea, şi mi s-a răspuns că au aprobare de la preot. (..) Am făcut o sesizare de la Primărie, primarul a trimis pe cei de la Urbanism şi s-a dispus sistarea lucrării, dar ei nu au vrut să se conformeze. S-a cerut intervenţia unui poliţist în prezenţa căruia lui i s-a adus la cunoştinţă că trebuie să oprească lucrarea, dar, cu toate acestea, s-a continuat. Chiar şi aseară pe beznă, cu farurile pe aici”, a declarat Iulian Roşculete, membru în Consiliul Parohial. Omul a menţionat, de asemenea, că cei care lucrau la cavou au oprit lucrările doar ieri. ,,Când au văzut că s-a întrunit Consiliul Parohial, la sesizarea noastră, şi-au luat catrafusele şi au plecat. Cel care construieşte m-a ameninţat că are acte pentru terenul de sub biserică”, a mai spus omul care nu ştie cum se va finaliza acest scandal, mai ales că oamenii sunt pregătiţi să distrugă cavoul construit parţial. De asemenea, preotul Ion Ciocârlan susţine că nu va accepta să fie nimeni îngropat acolo, oamenii neavând însă prea mare încredere în spusele părintelui, mai ales că acesta a fost la rândul său cercetat culmea pentru falsificarea unei autorizaţii de construire. Fapta preotului s-a petrecut în 2003, atunci el fiind cercetat de procurori pentru fals şi uz de fals. Localnicii au de gând, de altfel, să facă o sesizare în acest sens şi la Protoieria Târgu-Jiu, pentru a se face o anchetă serioasă a incidentului, la faţa locului.

Roxana Lupu, Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here