Cătina (Hippophae rhamnoides) – beneficii şi proprietăţi

1601

Cătina este un arbust care poate creşte până la 5-6 metri înălţime. Ramurile prezintă numeroşi ţepi lungi, foarte ascuţiţi, iar frunzele sunt înguste, de culoare verde-argintiu. Florile, brun-gălbui, sunt mici şi apar în lunile martie – aprilie. Principala parte folosită în fitoterapie sunt fructele de cătină, bogate în vitamina C şi cu un conţinut bogat în ulei, extrem de benefic în afecţiunile pielii. De asemenea, sucul de fructe presate poate fi consumat ca atare sau transformat în sirop, cu multiple beneficii pentru sănătate.

Compoziție: fructul este bogat în vitamina C (de două ori mai mult decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele), precum și alte vitamine E, K,F,P, complexul B (B2,B6,B9, colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale și oligoelemente, acizi grași polinesaturați, uleiuri complexe (din care se obține uleiul de cătină, oleum hippophaes), serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Acțiune: cătina are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant.

Indicații terapeutice: preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, pojar, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, surmenaj, ulcer gastric, ateroscleroză.

Administrare

Siropul din fructe de cătină se prepară din miere și suc de fructe sau fructe în părţi egale puse în borcane închise ermetic și păstrate la frigider; este deosebit de valoros deoarece păstrează proprietățile nealterate ale plantei proaspete și toate substanțele active terapeutic; se administrează câte 1 – 2 linguri înainte de mesele principale.

Infuzia din fructe de cătină uscate şi zdrobite se prepară din 1- 2 lingurițe peste care se toarnă 250ml (o cană) de apă clocotită, lăsându-se la infuzat acoperite, o jumătate de oră; se poate consuma în anotimpul rece fiind un ceai puternic vitaminizant.

Tinctura din scoarţă de cătină se obține punând la macerat scoarța cojită de pe crenguțele de cătină, în alcool de 60-70 de grade timp de 2 săptămâni; se administrează câte 30 de picături de 3 ori pe zi.

Uleiul din fructe de cătină se poate prepara acasă prin macerarea timp de 21- 30 de zile a fructelor de cătină în ulei vegetal (floarea soarelui sau măsline).

Extractul de muguri de cătină (gemoderivat) se administrează 30-50 de picături (1-2 ml) de 2 ori pe zi pentru creșterea imunității, tonifierea sistemului nervos, afecțiuni respiratorii, cardio-vasculare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here