Câți gorjeni și-au cumpărat vechime pe cartea de muncă. Cât costă 6 ani!

2704

Gorjenii care au avut perioade în care nu au contribuit la sistemul de pensii și-au putut cumpăra vechime în muncă, însă doar pentru o perioadă de maxim șase ani. În medie, gorjenii au cumpărat aproape 1 an şi 7 luni vechime la pensii pentru care au cotizat la bugetul asigurărilor sociale de stat cu aproape 11.000 de lei. Sunt însă și șase gorjeni care au cumpărat retroactiv 6 ani de vechime pe cartea de muncă. Pentru asta au scos din buzunar peste 40.000 de lei. Vechimea poate fi cumpărată doar de cei care ies la pensie la limită de vârstă.

Mulți dintre cei care vor să plătească contribuții la pensie au lucrat la negru sau nu au fost asigurați de angajator, deși aveau carte de muncă.
Plata se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în rate lunare, până la data de 31 august 2023.
Perioada maximă care poate fi cumpărată este 72 de luni, respectiv 6 ani.

Multe contracte încheiate de femei
Aproape 200 de gorjeni și-au cumpărat până acum vechime în muncă. Persoanele interesate sunt în general femei care au desfășurat puțini ani de activitate și care și-ar dori să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă, spune Ioana Talău, șefa Casei de Pensii Gorj.
„De la intrarea în vigoare a legii – septembrie 2020 şi până la data de 30.06.2022 au fost încheiate 186 contracte de asigurare socială, pentru care au fost încasate contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat în sumă de 1.958.056 lei. Din totalul de 186 contracte încheiate, 111 contracte sunt încheiate de femei și 75 de bărbați”, anunță Casa de Pensii Gorj.
Cel mai tânăr asigurat are vârsta de 34 ani, iar cel mai în vârstă avea 71 de ani la data încheierii contractului.
În medie, gorjenii au cumpărat aproape 1 an şi 7 luni vechime la pensii pentru care au cotizat la bugetul asigurărilor sociale de stat cu aproape 10.932 lei.
Doar șase gorjeni și-au cumpărat perioada maximă de 6 ani, pentru care au plătit peste 40 de mii de lei.

Contribuțiile se plătesc la nivelul salariului minim
„Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare social”, potrivit CJP Gorj. Pentru anul 2022, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate este de 2.550 lei. Cota contribuției de asigurări sociale pentru acest an este de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 638 lei.
Vechimea poate fi cumpărată doar de cei care ies la pensie la limită de vârstă. Legea nu se aplică în cazul celor care vor să iasă anticipat la pensie sau care au cotizat la sisteme de pensii din străinătate.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here