Alocațiile de stat pentru copii s-au mărit de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, cât a fost rata inflației în anul 2022. Astfel, alocația pentru luna ianuarie 2024, virată beneficiarilor în februarie prin Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, va fi de 292 de lei pentru copiii și tinerii cu vârste între 2 și 18 ani. Totodată, copiii care au vârsta de până în 2 ani vor primi o alocație de 719 lei, majorarea fiind în acest caz de 88 de lei.
În ceea ce privește copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, aceștia vor beneficia de o creștere a alocației de stat de 36 de lei. Pot beneficia de alocație și elevii care au împlinit 18 ani, până la finalizarea ciclului liceal / de învățământ profesional, dar nu și după ce împlinesc 26 de ani. Potrivit ultimul raport publicat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecția Socială (AJPIS) Gorj, în luna noiembrie 2023, s-au plătit alocații de stat pentru 48.726 de copii din județul nostru, pentru aceștia achitându-se peste 14,3 milioane de lei. Cei mai mulți beneficiari de alocații de stat sunt în municipiul Târgu Jiu (aproximativ 14.000 de copii), urmați de Motru (peste 2.500), Bumbești-Jiu (1.110), Bălești (1.039), Turceni (1.037) și Bâlteni (1.034). Până acum, alocația pentru un copil sub 2 ani sau cu handicap a fost de 631 de lei pe lună și de 256 lei pentru cei de până la 18 ani. Plata alocației poate fi făcută prin mandat poștal ori prin transfer bancar.
Sute de gorjeni primesc alocații din alte țări
Gorjenii care lucrează legal în străinătate au dreptul la prestații familiale pentru copiii lor, în conformitate cu legislația tării respective. Condițiile de eligibilitate, precum și cuantumurile ce pot fi încasate pentru astfel de prestații/alocații/indemnizații sunt diferite de la țară la țară. Potrivit AJPIS Gorj, numai în prima jumătate a anului trecut, aproximativ 700 de părinți din județul nostru care lucrează legal în afara țării au solicitat acordarea de alocații pentru proprii copii de la statele unde aceștia sunt angajați. ,,În perioada 1.01-30.06.2023 au fost completate 699 formulare E411 din care: 196 formulare E411 pentru Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Norvegia, Austria etc şi 503 formulare E411 pentru Germania, Italia, Belgia, Olanda, Danemarca, Luxemburg, Norvegia. În situaţia în care un părinte are activitate în România, unde locuieşte împreună cu copilul, iar celălalt părinte lucrează în alt stat membru, alocaţia de stat rămâne în plată în România, celălalt stat plătind cuantumul diferenţial (diferenţa de la cuantumul acordat în România la cuantumul plătit în statul respectiv).
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Gorj efectuează plata alocaţiilor de stat în baza Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, în prezent neînregistrându-se cazuri în care cetățeni străini să solicite şi să beneficieze de plata acestor drepturi în România. De asemenea, precizăm că AJPIS Gorj nu a efecuat plăţi reprezentând diferenţe de cuantum între alocația de stat din România şi alocaţia din alte state membre UE”, a transmis conducerea AJPIS Gorj.
Izabella Molnar