Câți bani va primi, de la stat, consumatorul vulnerabil!

684

Adoptarea legii consumatorului vulnerabil este una din prioritățile PNL în noua sesiune parlamentară, susține Eugen Țapu-Nazare, vicepreședintele grupului PNL din Senatul României, citat de energynomics.ro.

Ajutorul va fi acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puțin de 10% din valoarea de referință, care, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică și de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri. Banii vor veni de la bugetul de stat, în principal din dividendele acordate de companiile energetice.

Oamenii ar putea beneficia de ajutor din această toamnă
Dacă legea va fi aprobată în Parlament în septembrie, consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie și gaze, a spus și ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor”, a mai spus acesta. Ministrul Popescu a precizat că prețul mediu al energiei de la începutul anului până la 31 iulie a fost 64 de euro pe MWh pe piața spot a bursei OPCOM: „Nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Noi ne uităm la prețul mediu. Există și vârfuri și este evident că trebuie să urmărim acest aspect”.

Sfat de la ministru
El a sfătuit consumatorii să încheie noi contracte în piața liberă, unde prețurile sunt mai mici și a făcut trimitere directă la compania de stat Hidroelectrica. „Oameni buni, vă repet tuturor, mergeți pe piața concurențială, liberă, alegeți cea mai bună ofertă, nu stați în piața de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă – și mai sunt doi-trei la același nivel de preț – este compania noastră, Hidroelectrica, faceți contracte!”, a îndemnat, recent, ministrul. În luna mai, Senatul, în calitate de prim for sesizat, a adoptat proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie inițiat de Guvern, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, potrivit energynomics.ro.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here