Guvernul a decontat, în perioada aprilie – iunie, aproximativ 108 milioane de lei pentru cazarea și masa cetățenilor ucraineni. Din această sumă, 87 milioane sunt bani decontați către persoane fizice, iar restul către persoane juridice, arată o analiză a celor de la Profit.ro.
Lider în ce privește sumele decontate de persoane fizice este București-Ilfov – cu 18,4 milioane lei. Urmează apoi Constanța – 10,6 milioane lei, Suceava – 6,85 milioane lei și Cluj – 5,61 milioane lei.
Gorjul se află la coada clasamentului în ceea ce privește sumele decontate, alături de Teleorman și Covasna. Astfel, în cele trei luni, a fost plătită suma de 149.270 lei, respectiv în aprilie 6.260 lei, în mai – 69.940 lei și în iunie – 73.070 lei. Pentru persoanele juridice, proprietari de pensiuni și unități de cazare, nu s-a achitat niciun leu.
Sumele pe care le primesc de la autorități persoanele care găzduiesc cetățeni ucraineni, respectiv 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare, reprezintă cheltuieli decontate și nu un venit pentru care cei care îl încasează. În schimb, operatorii economici primesc maxim 100 de lei/zi/persoană sau 230 de lei/zi/cameră.
Decontarea de către persoanele fizice se face prin autoritățile locale. Persoanele fizice depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă, la autoritățile administrației publice locale pe raza cărora se află locuința în care sunt găzduiți cetățenii din Ucraina, o cerere în care se precizează: numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor. Cererea trebuie însoțită de o declarație pe proprie răspundere care să ateste veridicitatea informațiilor, copia actului de identitate al solicitantului și documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduiți cetățenii din Ucraina.
Cererile depuse la autoritățile publice locale se soluționează în luna următoare.
I.I.