Cât pierde CE Oltenia ÎNTR-O ORĂ!

2526

* Încasări de sute de milioane de euro, RATATE!

Problema este că, deși, cel puțin ,,pe hârtie”, sunt capacități de producție, România continuă să importe mult prea multă energie, arată Focus Energetic.ro, într-o analiză de vineri, 20 august.

În ultimele săptămâni – practic, de când a început prețul electricității ,,să o ia razna” peste tot în Europa, România mai mult importă decât să-și asigure din producția internă necesarul de consum. Costul de producție la CEO este de circa 220 – 230 lei/MWh, adică 44 – 46 euro/MWh. La acesta se adaugă prețul certificatelor CO2 (la un maxim de 57 euro), ceea ce, în final, aduce prețul CE Oltenia la un maxim de 103 euro/MWh. Când în România prețurile pe piața spot au fost și peste 160 euro/MWh, nu înțelegem de ce Oltenia nu a produs mai mult! În toată această perioadă, Complexul Energetic Oltenia a produs între 1.200 și 1.500 MWh/h, mult sub posibilități, având în vedere că puterea instalată depășește 3.200 MW! Mai mult, în toată această perioadă, România a importat, în medie, circa 1.000 MWh/h (sigur, uneori a exportat 1.000 MWh/h, dar uneori a importat aproape de 2.000 MWh/h). În analiza făcută de Focus Energetic.ro se mai relatează că, în aceste zile, România importă aproape 800 MWh, iar CE Oltenia produce 1.200 MWh. Potrivit Opcom, în acest interval orar (de la ora 09.00 la ora 10.00), prețul pe piața spot este de 614,46 lei/MWh.

Dacă CE Oltenia ar fi produs acești 800 MWh, ar fi încasat aproape 500.000 lei. Într-o oră!
,,La o estimare extrem de simplă, Complexul Energetic pierde sute de milioane într-o lună! De exemplu, potrivit Opcom, de la începutul lunii august până astăzi, prețurile medii pe PZU au variat între aproape 400 lei/MWh (393 lei/MWh pe 1 august) și 800 lei (797 lei/MWh pe 4 august), media acestor 20 de zile fiind de 572 lei/MWh. Dacă Oltenia ar fi produs cu doar 500 MWh/h în plus, doar în aceste 20 de zile ar fi încasat 137 milioane de lei! Dacă socotim și că, de la jumătatea lunii iulie, vremea a fost aproape la fel de călduroasă, iar consumurile și prețurile la energie la fel de mari ca în prezent, pierderile de încasări ale CE Oltenia ar fi și mai mari! La un preț mediu de 500 lei/MWh (care ar fi asigurat și un profit minim pentru producătorul de energie, având în vedere că prețul certificatelor CO2 era de 52 – 53 euro), încasările Complexului Energetic ar fi fost, la o producție suplimentară de 500 MWh/h, de alte aproape 100 milioane de lei. Practic, în ultimele 36 de zile, CE Oltenia ,,a ratat” încasări de aproape 250 milioane de lei (circa 50 milioane euro)! Și aceasta în condițiile în care, anual, CEO trebuie să achiziționeze certificare CO2 în valoare de aproximativ 250 milioane euro și pentru care, în ultimii doi ani, a primit ajutor de la stat! Oltenia ar fi putut să acopere 20% din costul certificatelor pe un an întreg dintr-o producție suplimentară de doar 500 MWh/h într-o lună!

Odată cu CEO pierd toți românii!
Toată lumea plânge de mila Complexului Energetic Oltenia pentru că, din cauza noii politici europene, îndreptate spre decarbonarea întregii economii și, în special, a sectorului energetic, producția de cărbune va dispărea și, odată cu ea, Complexul Energetic, minele de lignit, locurile de muncă. Dar, constatăm că nici nu se face ceva pentru a prelungi viața producătorului de energie, măcar până când producția pe lignit va fi înlocuită cu gaze naturale și energie regenerabilă, ceea ce va însemna și păstrarea unor locuri de muncă și chiar crearea unora noi! Reamintim, statul român deține 77% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia. Uneori avem impresia că nimeni nu-și dorește ca acest producător de energie să mai rămână în viață! Și nici să scadă prețurile din piață la energie electrică! Altminteri, ar obliga CE Oltenia să producă mai mult, cel puțin în această perioadă! Pentru că, o producție mai mare la CEO ar însemna și importuri mai mici și prețuri mai scăzute! Astfel, nu pierde doar Complexul Energetic! Odată cu el, pierd toți românii!”, mai precizează publicația de profil.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here