Autoritățile vor să afle dacă spitalele, precum și alte instituții esențiale, sunt pregătite în cazul unei pene majore de curent. De aceea, în această perioadă sunt demarate o serie de controale și verificări. Se urmărește în primul rând dacă spitalele sunt dotate cu generatoare de curent și rezervoare de apă. Și populația a fost îndemnată să aibă pregătită o trusă de urgență, cu necesarul de hrană și apă pentru cel puțin trei zile.
„Noi am trimis o adresă către prefecţi, astfel încât în cadrul Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare judeţ, împreună cu ISU, să aibă o discuţie pentru pregătirea pe această temă şi aici nu vor studia numai partea spitalelor, spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital”, a anunțat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Generatoare și în benzinării
Arafat a precizat că orice benzinărie ar trebui să aibă un generator. „Alte instituţii sau entităţi la care ne uităm sunt benzinăriile. Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze. Toate aceste aspecte vrem să le verificăm şi să vedem ce este de făcut, dacă nu sunt pregătite. În cursul lunii decembrie ne vor răspunde prefecturile”, a declarat Arafat.
Potrivit oficialului MAI, probabilitatea unei pene de curent la nivel naţional este mică, pentru că în România există capabilităţi precum generatoarele de mare capacitate la nivel de judeţ.
Situația de la SJU Târgu-Jiu
În lipsa energiei electrice, spitalele se conectează automat la generatoarele electrice de care dispun. „Generatoare avem în toate cele trei locații ale SJU Târgu-Jiu. E obligatoriu să le ai. Toate sunt funcționale.
Am mai avut cazuri când au pornit când s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică”, a precizat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Recomandări pentru populație
Și populația ar trebui să fie pregătită în cazul unei pene de curent. „Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme. (…) Orice persoană în casă trebuie să aibă trusa de urgenţă care include un sistem de iluminat, lanternă sau orice sistem de iluminat, mâncare care nu necesită să fie gătită, să fie mâncare neperisabilă, apă – 2 litri minim de persoană/zi, minim pentru 3 zile, medicamentele pentru persoanele cu probleme cronice, cam astea sunt componentele de bază într-o trusă care să fie acasă, pentru măcar 72 de ore.
Şi fără panică, pentru că nu rezolvă nimic, panica creează probleme”, a subliniat Arafat.
În plus, trebuie să avem în casă și o sumă de bani, pentru cumpărarea lucrurilor necesare, în cazul în care ATM-urile nu vor funcționa.
I.I.